Godišnjica Nikole Čupića

ЕСНАфИ У СКОПЉУ О

вали учење заната и израду оружја и ножева из политичких разлога, а осталих 15 заната просто што им се чинило да су лакши за Турке, и што се на њима више добија.

6, Изучавање заната

Грађанска а и сеоска деца, чим науче мало да прочитају и запишу, ступају у поједине занате код мајстора да уче занат. У старије доба ступала су деца већином неппемена, па и сада има по гдекоје неписмено дете по занатима. Та се деца зову чираци, п обично уче занат по три године. Чирака не сме да узме од првог мајстора други без дозволе мајстора или еснафа, ако то који учини, казни се у корист еснафске касе.

Кад истеку чираку три године у занату, онда му мајстор одређује обично по 50 гроша годишње и рану. Друге му године повишује плату на 100 гроша, а ако му, међу тим, други мајстор понуди више, слободан је да пде код тога мајстора.

Чим почне чирак да прима плату, значи да је научио занат, и од тада већ као калфа радећи усавршава се у занату, у којем стању остаје обично две или три године, а за тим смера да отвори радњу сам. И кад отвори засебну радњу, не еме да узимље ни чираке ни калфе док не добије тестир од еснафа. У том времену, док не дође до тестира, принуђен је да ради сам.

в, Кенафска уредба Тешко је говорити о старијем уређењу еснафа, а још теже је говорити какво је оно било у средњем веку за време нашега краљевства и царства,