Godišnjica Nikole Čupića

КА ИСТОРИЈИ ГРАДА ВРАЊА 331

-– - - – =

ж

После смрти чувенога врањскога старога Мегмед-паше, (1824.), прими управу над врањским пашалуком његов најстарији син Рушид-бег. Усејинпаша стојећи с оцем у завади због његова неморална живота"), беше, још за живота очева, отишао из Врања у Берковицу у Бугарској. Тамо се беше оженио једном богатом девојком, чувеном Љерковком или Старом анумом, ћерком там. паше и беше постао пашом.

Рушид-бег управља само две године па предаде управу над пашалуком Усејин-паши.

Усејин-паша беше омиљен и код Срба и код Турака још пре но што прими управу у своје руке, а кад дође у Врање из Берковице, би дочекан како нико дотле.

По евојој нарави, бете љут и пргав човек, али беше, иначе, пун карактера, беше врло строг, праведан, моралан (што га је према очеву моралу највише препоручивало) и јунак. Имао је једну пак велику ману — беше грабљив. Имања се никако наситити не могаше. Волео је учене људе и свештенике, и радо је странце дочекивао, гостећи их по некодико дана. Само није допуштао да му се пашалук испитује и описује — бојао се да му га Цар или странци не отму“). Србе је доста пазио, али је увек био у погледу вере фанатик Турчин").

7 Држаше и много жена и иначе беше сувише покварен човек у том погледу.

8) Прича се да му је дошао једнога дана један сељак из дан. села Златокопа и казао му, да је наишао на сдну руду. Усејин-наша нареди да овога сељака убију, да се не би чуло да у врањ. пашалуку има соли. Колико је ово вероватно >

У) Порекло Усејин-пашино је из врањске окодине. Још његов " прадед је се потурчно и као ћоде код једнога спахије био. Дед му се показао и до степена зајимскога дошао, а отац му је чак и