Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 139 приљубе своје ноге натраг уз тијело своје, кад лете. Из њихова се лета види, као да се боје, да на лето уђу. На сједалу пак туђе кошнице, како пчеле стражарице осјете туђице, одмах се са лета залете на туђице. Интересантно је гледати како се стражарице са сједала залијећу на туђице, да их у ваздуху у лету одбију од своје кошнице.

_ Шта видимо из тога Видимо да туђице вуче неодољиви нагон за сабирање меда да наваљују на туђе кошнице. Али уједно видимо из њихова понашања при наваљивању на туђу кошницу, да то њихово понашање не чине из нагона, него да познају својим очима пчеле, на које хоће да нападну. А тако исто п нападнуте пчеле издалека са сједала своје кошнице залијећу се на туђице, јер познају своје противнице.- Овдје се види јасно да се пчеле познају не само мирисом него пи својим видом, јер у овом случају нијесу се могле мирисом познати да су противнице једне другима будући су у ваздуху једне од других доста удаљене, једне на сједалу, а друге (туђице) у ваздуху у лету |). У овом случају не одлучује мирис, него вид пчелињи, а из тога се види, да пчеле нијесу просте КеПехтавећт-е, него да су господари од својих чула и да могу њешто овим инстинкта и научити.

9. Врло је интересантно како Берлепш ) пише о пчелама уходама, из чега ће се јасно видјети, како пчеле имају памћење и како се знају добро оријентирати: „Сваке године пред ројидбу видјећемо пред рупама и пукотинама старих зграда, зидова и дрвета пчеле, гдје као да њешто траже улазећи и излазећи из рупа зузучући као кад пчеле изиду на игру и мора бити добар пчелар да те уходе може разликовати од роја. Те су уходе увијек немирне пред рупама, што иначе нијесу пчеле пред летом у кошницама. Обично држе те пчеле да су из кошница, које хоће да се роје и изаслане су да траже згодна мјеста, гдје би се ста-

1) Вид. Вибе1-Веереп: 5та фе В:епеп ВеПехтазсћ леп 2

2) Вид. Гле Влепеп Лебипо одег Фе Пгегхопзеће Тћеоме ппа Ргахта Дег габопеЏеп Влепеписће ћегацасесеђеп уоп Апдгеаз Зећиа ппа Сеоге КЛете. Егвбег Вапд, Тћеоге већег ТћеП. стр. 4, 5.