Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 31

негује и уметности — музику и певање те тиме негује питомост и племенитост, две особине толико потребне народима балканским. Не могу се упуштати у оцену како посао иде у самој практици; како про· светно особље врши поверену му узвишену мисију и колико за њу има спреме, воље, оданости и практике. Познат ми је с боље стране, по својој књижевној радњи, само дпректор Стева Димитријевић. Сви наставници нису ни били тамо пошто су биле школске ферије и школа се оправљала.

Међу тим веома је знатно питање избор особља на овако одсудној позицији у борби за српске народне интересе. У самој ствари требало би да су на овим местима најодличније наше наставничке снаге и но спреми и по карактеру А зна се врло добро дасемну томе као и у свему осталом данас истиче пре свега котеријски дух или доброчинство туђим новцем. Ко има дуже искуство у јавним пословима знаће како се често и не иште место зарад спреме која ће се у посао ставити но зарад плате. И тога ради се често о спреми не говори ништа као што се, ваљада, на њу мало и мисли, него се говори о спротињи својој и својих сродних. Народни задатак, међу тим, тражи, да буџети не иду на доброчинство но за посго народу у ствари извршен. Бог да прости где може да се састави обоје и услуга сиротињи и служба народу Али ова друга веома често страда за љубав оне прве. Уз то Србин, на жалост, не мари да се одваја далеко од свог родног места и од својих навика, ако није авантуриста. И та сметња спречава бољи успех оваких завода.

Пространо двориште испуњено је гимнастичким справама, а по том маленим вртом за кухињску зелен и веома лепим цветником. Све је у доброј огради, и цео утисак, како зграде тако и врта, особито је повољан, пун отворености и светлости. Овај расадник српске културе у средишту Балканскога Полуострва видан је доказ за питомост нашега народа и за његову од старина хваљену пријемљивост за културу. Ту особину већ су познали и признали и образовани туђинци који живе у Скопљу. Из њихових смо кругова чули хвале српској скопљанској колонији што једини