Godišnjica Nikole Čupića

ПИ аи ЕН ак кај Чањи аи мн Чаи у ,

+ СТОЈАН БОШКОВИЋ 311

сници зазирали и од назива тога листа и од његових уредника! На врло енергичан протест против тога насиља, полиција одговори тиме, што похапси сва три уредника; али их тадашњи судови ослободише као невине.

А кад је 1881., први пут, дошао у певзију, горко се жали на неправду, коју су му тиме учинили противници и то сматра као освету због његова и његових другова држања према тада озлоглашеном уговору

"с Бонтуом: „Од те освете повукао је и писац | с не-

ким пријатељима добар део и осетио горке последице. Ни његова дуга, поштена и угледна служба земљи и народу, ни савестан целог живота рад на политичном и књижевном па и законодавном пољу, ни важан положај, који је у критичним данима наше новије историје заузимао, те у савету престола и у народном представништву законе своје земље вршио и предлагао, па и о судбини народа решавао, — све то не могаше њега ни извесне његове пријатеље сачувати, да им се противно реду и пристојности не окрњи Формално и материјално право, уставом и законима гарантовано, и да се у опстанак њихов и њихових породица пакосно и самовољном руком не дирне. Тако далеко иду код нас партиска мржња и слепа страст за осветом, па и онда, кад противник није нигде јавно и отворено изишао, кад није ни један чланак потписао, кад није ничији интерес повредио; кад се држао свагда у границама пристојности, правичности и умерености ; и кад се, може бити са прегоревањем својих личних осећања, а кад што и са замерком код својих политичких пријатеља, старао да противницима не само ништа на жао и криво не чини, но да им још кад може, и добро чини“.

Из овога навода његових речи види се не само један тренутак у његову животу, у којем је он сматрао, да је неправедно гоњен, него и, тако да кажемо, његов доброћуди начин вођења борбе са својим политичким противницима, као и његов начин полемисања са њима.

За ту страну његова живота и рада имамо драгоцен податак од његова вина, г. М. Бошковића, који,

) У Предговору ка збирци својих чланака и расправа, под натписом За просвету цч слободу (1882.), стр. У.