Godišnjica Nikole Čupića

+

Генерал ЈОВАН МИШКОВИЋ

р. 6. јула 1844. Т 20. октобра 1908.

Општи поглед на живот и рад генерала Јована Мишковића приказује и даљем посматраоцу редак склад личних врлина и стварнога успеха у службеним и неслужбеним пословима, као и редак пример, у нашим приликама, даровитог, вредног и у свем исправног војника и научника: без грозничавих трзавица, неправедна гоњења и ниска омаловажења у државној служби и ван ње, и на послетку без несносних материјалних невоља. Мишковић је у државној служби стално и нагло напредовао; свеколики, војнички и научнички рад био му је цењен, а он почастима и одличјима обасипан. Све ће се то видети и потврдити и из овога нашега прегледа живота и рада његова.

Јован Мишковић се родио у Неготину 6. јула 1844. Отац му је био Радоје (прозван Радул), неготински трговац, а мати Рада, кћи Стојана (Цоке), свештеника из села Сикола, Округа Крајинског.

Основну школу и четири разреда гимназије свршио у месту рођења (1850.—1858.), а пети и шести разред гимназије у Београду |1858.—1860.). За тим је 1860.) ступио у тадашњу Артиљеријску Школу (садашња Војна Академијај и њу сврши одлично, као четврти у. рангу |1865.).

Одмах по свршетку ове војне школе, произведен је за артиљеријскога, потпоручнога и одређен на службу у барутане у Страгарима. У овом, по природи дивном

21»