Istočnik

Стр. 64

ИОТОЧНИК

Бр. 4

сеније и живот (Јов. XI., 25.), рекао је Учитељ наш. Није ли истина, да се те ријечи односе онима, чије су душе мртве? Није ли истина, да је Христос дошао с тога, да све преобрази и све да обнови. „За то, ако је ко у Христу, нова је твар, говори свети аиостол, старопрође, гле, свеново постаде. Исве је од Бога, који помири нас саСобом кроз Исуеа Христаидаденам службу помирења (2. Кор. V., 17. и 18.). Лмин. У Иригу 1898. Превео: Григорије А. Николић, парох.

Црквене вијести. Избор епископа будимског потврђеп. Њег. цар. и крпљ. Апостолско Величанство благоизволило је Превпшњим ријешељем од 20. јануара о. г, премилостиво потврдити избор досадашњег архимандрита и управитеља епархије будимске Лукијана Богдановића за епископа будимског. Избор шитрсполита српског. Дана 1б. фебруара ове год. изабран је за Архијеппскопа и Митрополвта Србије досадашњи епиекоп Нишки Високопреосвештенп г. Инокентије прописаним начином, и тај је избор још истог дана Његово Величанство Краљ Србије потврдио. Инсталација новог Митрополита обављена је одмах сјутри дан у Биоградској саборној цркви.

Званични огласи.

Српсгсо-правоелавна АЕМ. консисторпја Дабро босанска. Број 89 д 2 Рсф. I., бр. 17. ТЛ 7Т Ш Т_ На молбу Маре ЈонаковиНа, ро^ене Вабића из Бољанића, котара Грачанице, ааконите супруге Стеве Јоваковпћа из Бо.љанпћа, са којим се прпје 18 година растала, и којп је прије 10 годнпа отишао у краљевпну Србију, не назначивши свога боравишга, овпјем се раслисује Едпкт и одсутни Стево Јоваковић позива се, да у року од трп мјесеца, рачунај)ћи од првог уврштења овог Едикта, овом се духовном суду писмено или усмено пријави или мјесто свога пребивања озвачи, јер ће се иначе брачнп процес сходно прописима, и без љега свршптп. Из консисторијалне сједнице. У Сарајеву, 23. јануара 1898. АЕМ. консисторија Дабро босанска. „Источник" излази два пута и то 15. и посљедњег дана у мјееецу. Цијена је листу на цијелу годину 4 фор., з на пола године 2 фор.; за стране земље на цијелу годину & фор., а на пола годпне 2.50 фор. Учитељима основних школа и ђацима даваће се лист у пола цијене. Претплата се шаље администрацији листа, а рукописи уредништву. Рукописи не враћају се. Прва српска штампарија Ристе Ј. Савића, Сарајево.