Istočnik

Стр. 272 ИСТОЧНИК Бр. 17

јер иначе, Китајац ие би ништа знао о библијским догађајима. Напошљетку, исторички је утврђено, да се 224. године пред Рождеством Христовим много Жидова из Персије отселидо у Китај. Године 1617. мпсионер Гонзано вели, да је видјео китајскога Жидова, који је био вичан лијечничкоме искуству, и могао се с' њим разговарати. Жидов се обрадовао, што је видио човјека, који вјерује у једнога Бога. 0 Христу и хрншћанској в^ери никада није слушао. Китајски Жидовн и по спољашности и по обичајима мало се разликују од Китајаца, а вјере у једнога Бога нијесу оставили.

КњиЉевне вијести. Доказна средства у нагаем старом ка«ненол законарству. Написао Алекса С. Јовановић. (Прештампано из „Бранича"). Биоград. Штампарија Светозара Николића, Обилићев Вијенац бр. 2. 1898. Цијена 60 пара динарских. Извјештај о српској вншој дјевојачкој шкодн у Новом Саду на крају двадесетчетврте а школске 1897./98. год. Књига двадесетпрва. 1898. У Новом Саду Штампарија Ђорђа Ивковића. — По статпетичком прегледу уписало се ученица у почетку ове школске године 177, приступило испиту на концу године 164, а по издржаном испиту оспособљено за прелаз у виши разред 152. На овом заводу предавало је ове године 6 наставника.

Званични огласи. Српско-православна АЕМ. консисторија Дабро-босанска. Бр. 502. 3_1 Р. I., бр. 980. 1ЕЗ д и 1С т_ Катарина Дуића рођена Петровићева, законита супруга Манојла Дуића, писарничког официјала у Добоју, овијем се позива, да се до конца новембра о. г. писмено или лично консисторији пријави и мјесто свога становања означи, јер ће се у противном случају брачни процес повести и довршити са њезиним службено постављеним заступником. Из консиеторијалне сједнице. У Сарајеву, 27. августа 1898. АЕМ. консисторија Дабро-босанска. „Источнпк" излази два пута и то 15. и пошљедњег дана у мјесецу. Цијена је листу на цијелу годину 4 фор., а на пола године 2 фор.; за стране земље на цијелу годину 5 фор., а на пола године 2.50 фор. Учитељима основних школа и ђацима даваће се лист у пола цчјене. Претплата се шаље админнстрацији листа, а рукоииси уредништву. Рукописи не враћају се.

Прва српска штампарпја Ристе Ј. Савића, Сарајево.