Istočnik

Стр. 358

источник

Бр. 22

С тога похваљујући овако племенито подузеће вриједнога писца, препоручујемо нашем пречасном свештенству и српско-православним црквеним општинама, да настоје како би се на оне хришћанске књижице, како школска, тако и остала писмена младеж претплаћивала и што више их набављала. Српско-православним родитељима такође се препоручује, да своју дјецу, која год читати знају, на ове корисне књижице претплате, а и поједини родољуби хришћани могли би и повише ових књижица купити и сиромашнијој школској дјеци као поклон раздијелити. Нарочито пак ширење ових књижица очекује се од српскоправословних катихета и учитеља, којима је то по њихову положају и дужност, да на овај згодни начин морално-религијозну просвјету шири и утврђује. Хришћанске књнжице могу се добити: код Јоваиа Петровића^ свештеника-професора у Загребу. У Сарајеву, 11. новембра 1899. АЕ и Митрополит Дабро-босански; Нјколаи.

Из АЕМ. консисторије Дабро-босанске. Одликовања. Никодим Новаковић, парох и надзиратељ протопрезвитерата Петровачког, одликован је 11. новембрса о. г. цр в ен о-у га сити м појаеом.

И ЕЗБАНИЧНО.

Пошљедна борба у храму. Из дјела П. Дидона: Исус Христос. (Настгвак.) Исус се није могао јасније изразити, ко је Он био, и од куда му та власт да ради, као што је радио. Виноград, кога посадп домаћин, ограда, која га окружаваше, направљена пивница, кула за "зување, све то значи Израиља, изабрани народ Божји, са законом, кога он чува, са храмом, и са његовом вјером. Виноградари су чланови јерархије. Слуге које бише послани да приме родове, били су пророци. Еакву дакле одредбу имадоше они! Дух Божји испуњаваше их, али привремен и виноградари далеко од те намјере, да их приме, да им се повинују, да