Istočnik

Стр. 120

источник

Бр. 5

научних спиеа најваиснији је му је: „Живот Исусов" издан у двије књиге 1885. —1886. Био је жесток противник папства, а присталица сгарокатодицизма. Од њега је и знаменити спис „Старокатолицизим", којим је много старокатолицизму користио. Заједно са ученим професором Ниаолдом живо је дјелао на интернационалним старокатоличким конгресима. По смрти су му остале дјеломице издане „Успомене" из његова живота, које су пуне богатог материјала за карактеристику умних и вјерских покрета у 19. вијеку.

Нове књиге и листови. Голуб. Лист за српску младеж. Год. ХХШ. Излази сваког 1. и 1б. Цијена му је за Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на цијелу годину 3 круне. За Србију и Црну Гору 4 динара. За Русију, Бугарску, и турске покрајине 4 круне. Претплата се шаље: Књижарници Милана Каракашевића у Сомбору (УгарскаБачка). Листу је уредник: Јован Благојевић, а издавалац: Милан Каракашевић. Овај лијепо уређивани дјечији лист препоручујемо свакој срнској кући. Цијена му је тако малена, да га и сиромашнија српска кућа може и ваља да држи. ГЈоред ваљаних причипа и ПЈесама одликује се овај лист и својим лијепим и поучним чланцима као и красним сликама. За то нека је свакоме топло препоручен.

Званични огласи. Српско-православна АЕМ. консисторија Дабро-босанска. Број 304 ех. 1901. РеФ. 1. брГ 152. 2—3 Е д и к т. Позива се овијем Јулка рођ. Дејановића, супруга Григорија Бајалице из Добрлина, која је прије неколико година наводно у Цернику, код Нове Градишке становала, да се потписаној консисторији до 1. (14.) јуна 1901. год. тим прије пријави, што ће се иначе од њенога супруга против ње подигнута бракоразводна парница и без ње, односно са њезинијем службено постављеним заступником довршити. У Сарајеву, 22. фебруара 1901. АЕМ. Консисторија Дабро-босанска. „Источник" излази два пута и то половином и крајем мјесеца. Цијена је листу иа цијелу годину 4 фор. или 8 круна, а на пола године 2 фор. или 4 круне; за стране земље на цијелу годину 5 ф°Р- или 10 круна, а на пола године 2.50 фор. или 5 круна. Учитељима основних школа и ђацима даваће се лист у пола цијене. Претплата се шаље администрацији листа у Сарајево, а рукописи уредништву у Рељево код Сара}ева. Рукопиеи се не враћају.

Прва ерпека штампарија Риете Ј. Савића и друга у Сарајеву.