Istočnik

& 1 ДУХОВНИ лист ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЈЕТНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКО-ПРАВОСЛАВНОГ СВЕШТЕНСТВА И НАРОДА У БОСНП И ХЕРЦЕГОВИНИ.

Год. XV Сарајево, 30. септембра 1901. Бр. 18. ВЛАСНИК: ЊИХОВА ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА СРПСКО-ПРАВОСЛАВНИ БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ АРХИЈЕРЕЈИ. УРЕДНИК: синђел ИЛАРИОН РАДОНИЋ, професор богословнје.

з и о_

Митрополија Вањалучгсо-Бихаћка. Произведеље. ТБегово ВисоЕсопреосвештепство Митрополит Бањалучко-Бихаћки господин Ев гени ј е, благоизвољео је дана 16. (29) септ. т. г. произвеети јереја Луку Опачића, пароха и администратора протопресвитерата Прњаворског на архијерејској литурђији у новоосвећеној цркви у Ножичком — за п р о т о" пресвитера.

Душа и бесмртност. — Александар Живановић [Осијек.] (Наотавак.) Хритћанска религија сматра душу као искру Вожју у човј еку, У описинању стварања учи нас св. Писмо, да је Вог тијело човјечије формирао од зем.ље, а у њега да је удухнуо бесмртну душу. Душа је човјечија дакле божанског поријекла, она је у првом човјеку непосредпо од Бога, а према томе у свима људима посредно. Зато многи сматрају душу не као посебну супстанцију, већ веле, да је душина супстанција Бог. Таква душа ]е и слика и прилика Божија, украшена у малом оним својствима, која припадају самом Богу: разумом, слободном вољом, бесмртношћу и т. д. Жинот душе човјечије према томе добпја сасвим други значај; задаћа, сврха његова је узви-