Istočnik

Бр. 24

ИСТОЧНИК

Стр. 573

У Русији. Калуђер — мидијунар. У св. Гори у манастиру св. Андрије преминуо је недавно руски милијунар и власник златних рудокопа Ј. Сибирјаков, као калуђер. у својој 40-тој години. Своје грдно богатство употребљавао је на просвјетне сврхе и подизање благостања у Русији. ГГо смрти својој оставио је на добротворне сврхе преко 30 милијуна рубаља. На истоку. Католикос од Киликије. Заступник јерменског патријарха у Јерусалиму Ерезијан, изабрат је за католикоса од Киликије. Православље у Америци. Алеутска епархија броји до 30.000 православнијех душа и то: Срба, Русина, Грка и Руса. Има 42 цркве и 57 богомоља.

КшиЉевне биљешке. Нов научно-богословски лист. У данашњем броју доносимо позив на претплату на научно-књижевни богословски лист „Богословски Глаеник", кога издају професори богословије у Ср. Карловцима. Листу ће бити уредник проф. богоеловије протосинђел Иларион Зеремски, поред кога ће бити и уређивачки одбор од шест лица. — Већ по програму, означеном у позиву на претплату, овај ће лист бити мање-више чисто научног обиљежја и карактера, што је посве и оправдано, јер ми данас у читавом Српству — слободно можемо рећи — таквога листа немамо и ако нам је неопходно нуждан и потребан. Ово у истини лијепо предузеће ми с наше стране најтоплије поздрављамо, те умољавамо нашу браћу свештенике, да оваЈ лист претплатом евојом што обилатије потпомогну. I Нове књиге и листови. Учење о јеванђелским савјетима и заповиједима и установа монаштва. (1)е иСоизИпз Ег>ап%еИсп<). Душин ЈакшиЛ, професор у богословији. Ср. Карловци. Српска манастирска штампарија. 1901. — 504. Дјена је књизи 30 филира или 40 пара дин. Стр. 17

Јавне благодарности. Наша висока земаљска влада за Босну и Херцеговину по својој познатој д,чрежљивости, благоизвољела је преко овдашњег славног котарског уреда милостпбо подарити српско-православним црквама у мом протопрезвитерату ове скупоцјене црквене утвари: а) цркви на Удрежње : 1 путир, 1 дискос, 1 копље, 1 жлицу, 1 звјездицу и 3 дарка; б) цркви на Залом : 1 потпуно одјејаније за богослужење?