Istočnik

за црквен0-11р0свјетне потребе српско-православног свештенства и народа у босни и херцеговини.

Год. XVII. Сарајево, 30. септембра 1903. Бр. 18. ВЛАСНИК: њихова високопреосвештенства српско-iiравославпи босанско-херцеговачки АРХИЈЕРЕ ЈИ. УРЕДИИЕ: синђел И/1АРИ0Н РАДОНИЋ, професор богословије.

Српско-православна Митрополија Бањалучко-бихаћка. Рукоположеља и постаил.еи.а. Високопреосвештени Господин Евгеније, Митрополит Бањалучко-бпхаћкп, благоизволио је на светим и божанственим литурђијама; дана 2.; 15. септембра 1903. у црквп храма Ваведења пресв. Богородице у манастиру Гомионици рукоположити свршеног богослова из Лушци-Паланке Ђуру МарјановиЛа за ђакона. а 8. /21. септембра 1903. у цркви храма Вазнесења Господњег у Лушци-Паланци за пресвитера. -- Даље је рукоположио дапа 8./21. сентембра у цркви храма Вазнесења Господњег у Лушцп-Наланцн свршеног богослова Косту НоваковиЛа из Колунића за ђакона, а 11./24 септембра 1903. у цркви храма силаска св. Духа у Малићбег-Дубовику за презвитера. Првоме је повјерена у администрацију парохнја »Хадровцп«, протопрезвитерат Ст. Мајдан, а другоме парохпја »Кола«, протопрезвитерат Бања-лука.

Српскп-правосл. митропол. 1Сонсисторија Бањалучко-бихаћка. Врој 14о0. ех 1903, Свима протопрезвитерским а путем ових и свима парохијским звањима! Опазило се је, да је подручно свештенство с врло малим часним пзузетком испустило из вида овдашњу наредбу од 5./16. повембра 1901. број 1273., по којој није слободно вјенчавати првобрачна лица, која не зиају за ступање у брак прописаних молитава. па вјенчава иста лица и не тражећи архијерејског опроста од те брачне запрјеке.