Istočnik

Стр. 62

источник

Бр. 2.

Српска Домаја. Лист за забаву и поуку. Год. Ш. Главни уредник: др. Жорко МиладиновиД, одговорни уредник: др. Никола ЂурђевиА. »Српска Домаја« излази два пут у месецу, сваког 1. и 15. Цена јој је 4 круне годишње. Власник: Деоничарско другитво >Рац« у Руми за издавање српских књига и новина. Просвета. Орган пријатеља срнске народне просвете. Уређује: Јов II. ЈовановпН, учитељ, уз сарадњу пријатеља српске нар. просвете. Власпик: Милутин Николив , учитељ. Излази сваког 10., 20. и 30. у месецу. Цена је листу за иностранство на год. 7 франака. Штампарија Радивоја Јовановића. Крагујевац — Србија. Голуб. Лист за српску младеж. Год. ХХУИ. Уређује Јован БлагојевиК. Издаје књижарница. Мил. Каракашевића. »Голуб« излази сваког 1. и 15. Цена му је на годину 3 круне. Штампарија Ф. Битермана и Сина у Сомбору. Доброслав М. Ковачевић. Живот и рад свештеничког кандидата и свештеника по Пјевницком и другим писцима израдио Добросав М. КовачевиИ , свештеник и професор. Стр. 136. Цена 2 дин. Београд. 1904.

Госпођа Марица Смољанић, посједница у Прачи, даровала је друштву »Просвјети« четири куће, хан и ливаду, звану »Кланичиште«, све у Прачи у вриједности око 30.000 круна и тако је постала велики добротвор друштва »Просвјете«. Главни одбор друштва »Просвјете« сматра за веома пријатну дужност, да се госпођи Марици Смољапић од свег срца захвали на овоме племенитом дару. Ово је већ четврта велика добротворка друштва »Просвјете», која своје имање оставља за васпитање младежи Народ, у ком се у овако кратку времену нојављују оволики добротвори, може мирне душе гледати у своју будућност. Госпођа Марица Смољанић није могла наћи љепшега начина да овјековјечи име своје и свога супруга Паје. Захвалност младежи, која ће се њезиним имањем васпитати, најљепша је молитва пред олтаром Свевишњега. Још једном срдачна хвала великој добротворци.

Висока земаљска Влада за Босну и Херцеговину у Сарајеву и по трећи односно и по четврти пут (види »Источник« од године 1900. број 20 страна 318 и од године 1902. број 16 страна 402) сјетила се је наше сиромашне цркве, пак јој је први пут својим цијењеним ријешењем од 9. августа 1902. год. број 119.133/П. поклонила један комад земље у површини од 100 (стотину) дунума а други иут у мјесецу августу 1904. год. новчану помоћ у износу од 300 (три стотине круна) у злату. Стога нека је на тако обилатим даровима најсрдачнија захвалност Високој земаљској Влади испред свега српско-православног народа ове парохије. У Лијешћу, 6. фебруара 1905. Михајло НедимовиЛ, Паво МаксимовиК, свештеник предсједник цркв. општине.

Јавне захвалности.

У Сарајеву, 27. јануара 1905.

• Предсједпик: Др. Васиљевип.

Тајник: ШЛепан ГрђиЛ.