Istočnik

Стр. 2

ИСТОЧНИК

11ристављаље. Његово Високопреосвештенство митроиолит зворничко-тузланс.ки господин Григорије ЖивковиИ благоизволио је повјерити Стевану 11оиови%у : свештенику и вјероучитељу у Брчком, дана 17. децембра 1905. у привремену администрацију парохију и управу протопресвитерата брчанског; — душану ТешиДу, свештенику и митрополијском писару у Д. Тузли, дана 8. јануара 1906. у привремену администрацију парохију градачачку; — Стевану Ђ. ПоповиДу, пароху модричком дана 10. јануара 1906. управу протопресвитерата градачачког са сједиштем у Модричу.

АЕ и Митрополит Захумско-Херцеговачки. Број з. Пречасном свештенству оба реда и српско-православним црквено-школским одборима захумско-херцеговачке епархије. У смислу црквено-просвјетне Уредбе од 31. јула (13. августа) 1905. конституисали су се и отпочели су своје дјеловање епархијски црквени суд и епархијски управни и просвјетни савјет Наше богомхраниме митрополије захумско-херцеговачке, о чему се како пречасно свештенство тако и и црквено-школски одбори ради знања и будућег равнања обавијешћују, са тим упуством, да се унапријед помеиутим епархијским властика обраћају у односним пословима, који у њихов дјелокруг спадају. А којој се од ове двије власти у појединим случајевима треба обратити, то прописује горипоменута Уредба, коју треба пред очима имати. У Мостару, 9. јануара 1906. АЕ и Митрополит захумско-херцеговачки: Петар.

Епархијски Црквени Суд у Мостару. Број 1111 ех 1905. Пречасном парохијском свештенству Захумско-херцеговачке епархије. Услијед дописа високе земаљске владе од 4./17. новембра 1905. бр. 169.560/1. нужним сматрамо да подручвом свештенству наредимо^ да у оним случајевима, када у отсуству војничког свештеника сахрани којег припадника ц. и кр. заједничке војске, имаде смртни регистар, што ће га у сваком таковом случају добити попуњена од државне власти, потписати, парохијским печатом потврдити и дотичној политичкој власти на даље званичење одмах повратити. У Мостару, 9. јануара 1906. АЕ и Митрополит Захумско-херцеговачки: Пвшар. . . »... . Ј