Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

луна Ћеловип ~

БЕОГРАД ми | Luka Сејоме | AD

() раду, који се односи на друштвену органи \pymirs; Mpa~

запију. шмамо да споменемо пре свега, да је про- |" шла скупштина усвојила предложену јој допуну 5 4. наших статута. Тој допуни је смер, да се раштри мрежа друштвених органа у (рбији и да се распростре п на иноземетво, у колико је то кори= ено за материјалне цели нашега друштва. Одмах после главнога скупа, одбор се обратио г. министру унутрашњих дела, као надлежној власти, да допуну штатута о друштвеним повереницима одобри. Шочетком ове календарске године, г. министар је тра1 жио нека објашњења од Гл. Одбора о задаћи дру3 штвених повереника у иновемству, и одбор је лохитао да свој одговор одмах даде г. министру. Но до данас потврда још није стигла, те из тога узА рока није Главни Огбор ништа могао ни предузимати за сада још у овом погледу.

На организацији друштвеној Главни је (0 Со а даље у току ове године по поднетом напрту своја _ Оабора три члана (пл. Михаила Јовановића, M. Cr. Mapkoвића п Дим. Пешике) усвојио нов пословник за Tar. Одбор. Ранији пословник није могао више служити за основу поступања пи рада одборског, јер је био израђен по правилима друштвеним, која су 1877. укинута. Нов пословник пак оснива сена садањим статутима друштвеним, њиме се регулишу сви од-. носи олборски, његових појединих одсека, председништва и осталих органа одборских у мирно и ратно доба. У њему је на основу пекуства од девет година, одређен круг рада званичног особља одборског и донете су тачне одредбе о руковању

друштвеном имовином.

Ш за пододборе друштвене Главни је Одбор правила за лоду току ове године по поднетом нацрту. једнога свога OL не члана (секретара М. Ст. Марковића) донео нарочита, правила. Ло сада пододбори нису имали никаквих правила, него су се администровали како су знали.