Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

184.

„У ратно време радња међународнога одбора мора се пооветити пре свега рањеницима и болесницима војске, која се повлачи, без разлике народности.“

O овом предмету поднео је реферат изасланик руског Главног Одбора Шрвенога Крста (читајући тај реферат по извешћу своме о конференцији стр. 81—82). Но на предлог изасланика руске владе, проф. Ф. Мартенса, конференција је овај предмет спојила са питањима 16 и 17. програма која гласе;

„На каквим општим начелима морају оснивати се односи и саопштења главних одбора међу собом.“ И

„Како се у ратно време може установити одвећ потребна. кореспонденција са помажућим друштвима, непријатељске војске“.

() овим питањима поднео је реферал међународни одбор (чатајући га по извешћу о конференцији стр. 34) и руски одбор (читајући и овај).

Услед оба ова реферата отворила се на конференцији врло жива дебата. у којој је провејавала поглавито мисао, да је потребно установлење једне неутралне међународне установе, коју ће признавати све силе потписнице Женевске Конвенције.

Конференција није дошла по овим предлозима до коначне одлуке, него је решила, да се реферати руског и међународног одбора упуте евима главиим народним одборима Црвенога. Крета, ди их проуче и испитају, те да се реше на идућој конференцији, а положај међународнога одбора да се дотле одржи онакав, какав је сада.

Ту конференцијску одлуку саопштава сада међународни Одбор својом 58-ом окружницом свима Главним Одборима, позивајући их да му поднесу своје мишлење о томе предмету до краја Јуна ове год. по римском.

Одбор усваја мисао о установи једне неутралне легалне установе као средишта за сва друштва Шрвенога Крста, а поштујући заслугу коју је Женева стекла за ову установу, решава, да нарочити пододбор проучи предлог и да изради прозекат, који ће имати у виду:

1) установу легалног тела;

2) његову организацију ;

5) његово седиште у Женеви.

вена аде нара Ба те ненеба