Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

=

193:

неред, од људи, који су већ на самом скупу покушали да на Одбор изнесу, а сад г. Николајевић јавно износи, да су гласали „неколико јевреја, који су баш тог јутра уписани, као и такви (опет јевреји), који гласаше, а нису налазили за потребно и ту формалност да испуне, да се упишу у чланство.“ :

Док је ова вика трајала, многи су се чланови разишли, тако да се фактички није могло одмах констатовати ни да ли гласали нечланови, но какав је резултат гласања, тим више, што је DP. Николајевић, као што сам у писму своме вели, „метнуо у џеп“ списак гласача.

Т. Николајевић је дакле списак, који је друштвени докуменат, метнуо у свој џеп, те га је на многа потраживања г. председникова, који јо радио по решењу Гл. Одбора, овоме послао и то у препису; ориђинаљ је и даље задржао при себи, зашто, — то ће ваљда он знати... !

Шосле онога нереда на скупу од «. Априла, коме заиста, није дао повода одбор, који је углед друштва до сада у свим приликама очувао, шта је остало Одбору да ради, те да се увери о истинитости пили неистинитости оних гласова, који су пронашани на самом скупу, а затим и у вароши и у „Др. Одјеку“ 2

Гл. Одбор је имао да констатује ова факта:

1.) Јесу ли гласали на скупу само чланови

2.) Је ли гласање свршеног

3.) Какав је резултат гласања >

У томе смеру Одбору је пре свега потребно било да набави спискове гласача контролора. И г. председник поднео је Одбору списак, који је г. Николајевић иреписао пи њему дао. Какви су разлози руководили г. Николајевића, да овај списак преда г. председнику, хоће ли се он за „валидан“ узети или неће, то се Одбора не тиче, нити се Одбор при решавању у оваквим питањима управља по другом чему, него по шравилима друштвеним M по своме пословнику.

Кад је добављен списак од г. Николајевића, сравњен је са списком, који је водио г. Милан (К. 'Борђевић и оним, што га је водио секретар одборски. Па- шта је нађено Нађено је 44 су сва тра списка једнака.

ИЗВЕШТАЈ ПРВЕНОГА КРСТА 13