Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

10

У Јапан нисмо могли директно слати новац, због ратних прилика, него у Женеву Централном Међународном Одбору Црвеног Крста, са молбом да они испоруку изврше. И отуда смо добили одговор, који гласи:

МЕЂУНАРОДНИ ОДБОР ЦРВЕНОГ КРСТА Женева, 2. Априла 1904.

ГЛАВНОМ ОДБОРУ СРПСКОГ ДРВЕНОГ КРСТА

Господо,

Потврђујемо вам пријем вашег писма од 26. марта и чека од хиљаду динара који је истом писму придодат био. Ми вам благодаримо и честитамо у исто време за вашу оданост спрам међународне солидарвости која спаја друштва Црвеног Крста целога света.

Ми смо и сами понудили Јапанском Црвеном Крсту да апелујемо у његову корист на великодушност народних лруштава Црвеног Креста, али, услед велике даљине, нисмо још добили одговора на нашу понуду.

Нећемо пропустити да доставимо своме определењу суму, коју сте нам послали и молимо вас, господо, да примите уверење нашег најодличнијег поштовања. j

Ва међународни одбор секретар председништва, Des Goutes

Сем ове помоћи у новцу, Главни Одбор је био решио да на бојно поље у Азију пошље два лекара у помоћ Руском Црвеном Крсту, и тог.г. потпуков. Др. Романа Сондермајера и капетана Др. Жарка Трпковића. Како се пак Њ. В. Цар Руски Никола П, захвалио на свима понудама свима Црв. Крстовима у Европи, пошто за сада нема потребе за стране лекаре, то је друштво остало при своме решењу да у случају наступеле потребе именовани делегати испуне, своју дужност.