Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

По ае

-

8

стима у окр. врањском, Према овој одлуци одбор је писмом својим од 15. фебруара пр. год. Бр. ]. тражио 10 примерака друштвеног зборника и исте од Гл, Одбора добио. Чим је овај одбор зборнике добио, одмах је писмом својим оц 15. априла пр. год. Бр. 6. по један примерак упутио свима среским начелницима у окр. врањском и један месном одбору за Врањску Бању. Срески начелници су умољени, да у друштву са среским лекарима образују среске пододборе друштва Црвеног Креста, па да им по образовању предаду послати примерак друштвеног зборника, а о томе да известе овај одбор. На од једног среског начелника није добивен одговор и ако је понова исти тражен од свију писмом овога одбора од Bb. новембра пр. год. Бр. 8. На поновно тражење одбора одговорио је само начелник ср. пчињеког: да се у архиви није могло наћи писмо овог одбора од 15. априла пр. год. Бр. 6, те моли да му се пошље препис.

Други састанак одбор је одржао 20. марта пр. године,

На овоме састанку одбор је одлучио: да се пошљу рачуни са документима Главном одбору, које је г. Арса Стајић, трг. овд. послао овоме одбору, као благајник друштва Црвеног Крста за град Врање за раније године.

Осим тога већано је: на који начин, да се образују срески пододбори друштва Црвеног Крста.

Трећи састанак одржан је 80. децембра пр. год.

На овоме састанку прочитана је оставка г. Пере Кушаковића, апотекара из Врања на чланство у одбору друштва, Црвенога Крста у Врању. Одбор је одлучио: да му се не усвоји. За тим је поведен разговор о приређивању забаве на дан 25. јануара ове год. из равлога: што су у ово зимње доба одређене многе забаве од стране других друштава, те нема изгледа на добар приход од исте. да то је корисније да се приреди за време бањске сезоне у Врањској Бањи.

За овим је деловођа известио одбор: да ни један срески начелник из округа до данас није јавио, да је образован који срески пододбор Црвеног Крста. Одбор је примио к знању

'овај извештај с тим, да се о овоме извести Гл. Одбор, што

се овим чини.

За овим је одлучено, да се држи годишња скупштина на, дан 8. јануара ове г. по чл. 8. друштв, правила, али се није могла одржати из разлога наведених у почетку овог извештаја.

Најпосле благајник је известио одбор: да је у току 1905. тод. прикупио од друштвених чланова свега 436 динара, те према чл. 12. Правила Српског Друштва Црвеног Крста нема се шта слаши Гл. Одбору, док се не прикупи још чланског улога. да покупљени новац казао је: да га је дао на приплод

4•