Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

луна Ћелевић БЛЕОШЕА ДА

| Luka Ćelović Кад очајни и болни вапај еден (оја Са неба Опопре, њихови

очеви, њихне тужне мајке, нежне сеје и љубе и нејач њихова биће далеко од њих и неће моћи да их подигну, да им тешке ране превију п меку постељу припреме, да им силне болове ублаже, нити да им понуду пруже !

Као добри анђео хранитељ, који слеће из небесних висина, носећи утеху и милост Господњу несрећнима, болнима и напуштенџма, тако се на бојну пољану, прекривену мртвима и рањеним, спушта блага и света рука једне божанствене установе људске, — установе најсветије међу светима и најплемнитијеи на човечније међу племенитим и човечним, јавља се топла рука „Црвеног Крста“, да рањенога подигне и превије, да лечи, пресвлачи и храни, да негује као добра и нежна мајка рењене, болне и изнемогле !

Многа су и разноврсна средства за та потребна овој нашој доброј ратној мајци, нашем „Црвеном Крсту“, да би могао што боље одговорити својој божанственој задаћи. А да би до њих дошао, потребна му је новчана и материјална помоћ нас свију.

Да ли има васпитаног и доброг детета које би одрекло помоћ мајци својој 2!

Да ли може имати доброг, племенитог и васпитаног Србина или Српкиње, који неби помогли рањеничку мајку нашу, — наш „Црвени Крсте 2!

Повереник Кр. Срп. друштва »Црвеног Крста,« капетан Јев. Јев. Поповић

Свршени ђак Арт. Енж. Школе Турина Свршени ђак Вишег Курса В.А. Београд.

4. ОДБОР У ЛОЗНИЦИ

Главном Одбору Српског Друштва рвенога Крста.

Част је овд. пододбору послати своме Главном Одбору извештај о раду, и стању касе за рачунску !906. год. у следећем:

1. Пододбор овај имао је у прошлој 1906. год. две седнице, На првој је прегледано стање касе за минулу годину; и на другој решено је да се 31 децембра у очи нове 1907. год. држи забава, у корист друштвене касе.

2. Новац у три стотине динара шаље се и то: од забаве чист приход (289 —) двеста тридесет девет динара, за које се шаље и под '|, приложен списак прилога ког треба одштампати; од лозничке општине као помоћ за 1906. г. (25) двадесет пет

Извештај = 5