Izveštaj o Srpskoj višoj devojačkoj školi u Novom Sadu
'тровања. Болести које прате разна занимања са особитим обзиром на рад женскиња. Узропи заразних болести (бактерије и протозое) и њихова ширеља у свези са појединим заразним болестима, са особитим обзиром на поједине знатније дечје болести. Борба против заразе. Нега у болести, оеобито нега болесне деце и позив женскиља при неговању. Бајалиде. Корист и потреба болница. Несрећни случајеви и озледе особито у детиљству. Обичнија тровања (понаособ алкохол и никотив). Прва помоћ при озледама и троваљу. Домаћа лекарница. 111. Поука о васпитању. Задаци телесног васпитања и неговања тела. Рад и одмор, разонода. Нгра. Утицање на развијање инстинкта у мале деце и чиниоци иетога: приче, читање, разговор. Буђење моралног оеећаја у мале деце; подстицање на вредноћу, осећај дужности, послушност и искреност, јачање и множење домољубивих и родољубивих осећаја. Поступање с децом: привикавање, пример, заповести, забране, награде и казне; надзор. Дужности родитеља и старатеља у погледу школске деце. Веза између школе и породице; утицај друштва. Избор позива у животу. Главне црте карактера образованих људи. Важност васпитаља с погледом на живот у породици, друштву и народу. XI. Кућарство. Смер: Знање и вештина у управљању кућом и домаћом економијом, с особитим обзиром на задатак жене у вођењу куће. IV. разред, 2 часа седмиино. а) Општи део. Домаће газдинство и његова важност. Породица и живот на дому. Позив и улога жене као домаћице, њене врлине и њена улога у управљању кућом. Помагачи у послу и поступање са млађима. Приход, потребни и излишни издаци, важноот штедљивости и последице раскоши. Домаће рачуноводство, дневник издавања и домаћи прорачун, сразмер трошкова. Подела рада на дане, недеље и годишње доба. б) Посебни део : 1. а) Избор стана. З г ређење и одржавање стана у чистоти и реду. Узимање стана под најам. Побочне просторије (соба за млађе, кухиња, јестичара, подрум, таван, итд.); б) Осветљење и огрев. Економске и хигијенске иоуке о разним начинима осветљеља и грејања, гориво. 2. а) Храна. Избор хране и иића, врсте хране и храњивост њихова. ФалзиФикати. Вода, кухање и готовљење јела, главна правила о кухању. Спремање и чување зимнице ; б) Домаћа економија. Куповање домаћих намирница, покварена и патворена роба. Пијаца. Границе набављања према домаћим потребама и приходима. 3. Одело и рубље. Избор материје и кројева (укус и мода.)
37
ДЕВОЈАЧКОЈ ШКОЈШ У НОВОМ САДУ.