Jagoda

И семе ie важан п главан знак разриковања код поједпннх сората, јер семе, плп је на месу само прилегнуто, пли лежп у дубљпм ил плпћпм љукицама, илп стојп убрпено, те изгледа као јеж. И по тим природнпм особпнама разлпкујемо јагода са: џрилегнутим, удубљенпл и убрченим семеном. За тапније опредељивање јагода, морамо п s°ју у обзир узети. Тако могу битп јагоде:румене (ружичасте, нарапџасте, скерлетне), црвене (вишњеве, пурпурнеј, беличасте или жубкасте (амбрасте, кајсијасте). И унутарња боја меса мора се узетп у обзпр, јер, две с поља прпвидно сасвпм теднаке плп наличне јагоде, кад ns на пола пресечемо, пмају сасвим разнобојно месо, које може битп, илп; чисто бело , или румено, или ирвено. На послетку треба још п време сазревања да узмемо овде у обзпр; јер јагоде неких сората сазревају чрло рамо, неке доцније а неке врло доцкан, па узевпш у обзир п ово својство јагода при засађивању јагодњака, можемо такав избор у сортама п варпјететпма учпнпти, да пмамо од пролећа све до саме јесенп непрестанце за јело јагода.

12