Jagoda

ри/ ije мали 14-то-пери; цветне стаике су слабачке, положене, одма из бокора подељене, маљаве; изданака има много, и овп су врло танки и црвени. Ћокор је низак, прллично јак и трајашан, а п врдо родан. Ово је најранија, од свију данас иознатих скерлетуша, иа ранија и од свију других јагода, узевгии ту и саму месечарку. Ово је производ од 1857. r. Због љеног чудо раног дозревања, најрадије ■се узима за извођење у топлим лејама, као и у спште у топлим одајама преко зиме. У заклоњеном положају дозрева овајагода око Ђурђев-дана, само ако је иоле угодније пролеће, на отвореној леји у повртњаку. Један Франц. повртар, који је 15. Децембра 1880. г. неколико у саксију усађених бокора у топлу изводницу унео, убрао је с њих 10. Марта 1881. године потпуно зрелих п развијених јагода. -—-■ Све јагоде једнога бокора, сазревају за 2 до 3 дана. 24. Munroe Scar/ef. Плодови су осредњп или крупнп, округластп пли чуњасти; боје су впшњеве; семе је бело, прпдегнуто ; месо чврсто, румено, слатко п миришљаво. Ђокор ]е снажан, плодан, алп нпје трајашан. 25. Jowa. У овог варијетета илодови су крупни, као лопта округли, нешто спљоштени; семе је прплично удубљено у широкпм љукама; боје је наранцасте ил’ скерлетне. Рано дозрева.

26