Jagoda

28

поморске вароши; а ми се овамо радујемо као деда на „шгетеницу,“ кад нам сељанке по неку котарицу јагода на одкуп донесу, јер нико неће, иа ранних нредрасуда, да гаји ово благородно, и у свако доба скупо воће. Јагоде су врло крупне, правплног, савршеног облика; на врху су већпном заокружене, затупасте или чуњасте, при чашпцп врло шпроке, понекад јајасте ил уворасте; боје сужућкасто-румене, на присојној странп живим руменилом обасуте, а. на осојној странп су много блеђе. Сазревају врло доцкан. Мвсо је бело, алп нема нп много сласти, нп особеног неког мириса, у срединп је шупље, лабаво и сочно. Розгве су дебеле, које тек у дужини од 30 —60 сантим. почињу живиће да образују. Неке су биљке дводоме. Ђокор је у опште јак, родан, на зимп осетљпв, с тога би се код нас преко зиме покриватп морао. Варијететж. 26. Белорода. Јагоде су врло лепе, крупне или су врло крупне, округле, понекад на врху ушпљене, илп су шире но дуже; боје су беле, на присо.јноЈ странп мало руменкасте; семе је мрко, убрчепо; месо је у средини шунље, бело, сочно н слатко. Ова ј‘агода добро успева у сувом, тонлом земљишту. Бокор је јак, врло родан, осетљнв. Јагоде до* цне, и врло доцне сазревају.