Jagoda
31
жаста; боје је црвене; селгена мало има и оно је раштркано, убрчено, мрко; месо је рунено, чврсто, пуно, сочно, растопљиво, слатко и добро ; цвет је осредан, стаака дебела и кратка, а розгве су снажое, црвенкасте и маљаве. Бокор је врло јак, трајашан и врло родан. Ова јагода најдоцније сазрева од свију амерпканских јагода. Изведена је из семена обичнечилске јагоде. 32. Lucida perfecta [Ghede). Јагода је крухша и сасвим правххлног округлог облика; боје је наранџасто-румене; семе је убрчено, мрко; месо бело, пуно, слатко, врло маловинасто и миришљаво. Ђокор је врло трајашан, јак, плодан, низахс и бусаст. Ово је врло благодаран варијетет, који је заиста препоруке достојан. 33. VHmots Superb. И ово је један варијетет чилских јагода, у котег је плод врло крупап, охсругао, више пута шири но дужи; боје је пурпурне; семе је јако убрчено; месо пуно, ружичасто са црвеиим жилицама, сочно и слатко. Ово је јагода особите лепоте и сасвим је различна од других крупних јагода. Њу су још пре 60 година у Енглеској гајили-