Jagoda

на, ослабљена, онда треба на дотинно земљиште лолу сагорелога ђубрета изнети, подједнако раз грнути и закопатп. За тешку земљу треба узети коњског, овиијег или кокошпјег ђубрета, а за лаку говеђег пли свињског. Преко зиме треба посутп најагодњаке ситне иађп; овим ће се родност знатно увећати; само се треба чувати од ђубрења пепелом од каменпг угља, па ма то на каквој земљи било. Земљу треба свакојако ире зиме прекопати, да добро измрзне п да мраз свој благодетни посао у њеном хемијском преиначењу учипи. А ако би овај посао морали оставити за до пролећа, или за лето, онда треба то у неколико пре сађења упинити, да се земља до самог сађења довољно слећи може. Ако је земља још у снази, и ако-пређашњим усевом није изнурена, онда се за пеколико година не мора ни ђубрити; но у том случају морамо безусловно земљу пре зиме прекопати и на горњи начин приуготовити. При копању треба пазити на разпе инсекте, који су се у земљу на презимигате скрили, па их, ма и најмањи били, само ако иам на око дођу, приљежно поубијати и погазити.

65

• Јагод&. о