Jagoda
78
За подлогу треба узети леп и снажан бокор варијетета, па му из најкрупнијих цветова повадпти све прашнике (а ситније цветове посећп сасвим), али upe, но што су се ови развпли и сво] оплођавајућп пелуд (прашак) на плодник просули. Пелуд треба сад узети из цветова другог варијетета, који се изврснпм својствима одликује, као на up. бојом и крупноћом јагода, мирпшљавим месом и т. п. Сад треба пазити на то, кад плоднпци у цветовима оног подложног бокора буду лепкасти, па одма пренетп с једном фином четкпцом пелуд с оног другог одабраног варијетета на подлогин цвет, ког смо повађеним прашнпцима за то прпуготовили п. посао је свршен: или треба одкинути цвет с другог, па стрестп пелуд на двет првог бокора. Овај сад вештапки оплођен бокор треба добро неговати, п семе од добивеног плода за даље размножавање употребитп онако, као што сам у преднаведеном одељку казао. У опште не треба толпко тежитп за крупноћом, колико за мпрпеом јагода. Врснија је ситнпја јагода с мприсом, но сасвпм крупна без мириса-
О НАЈУДЕСНИЈЕМ ВРЕМЕНУ ЗА САЂЕЊЕ ЈАГОДА
Које је годишње време најудесније за сађење јагода, о томе су пропзвођачн разнога мпшле-