Jugoslovenski Rotar

Interesantna je statistika profesora Rautenstraucha i to razdioba nadnica, dividenda i kamata u Sjedinjenim drzavama. Navest ¢u samo priblizan raz-

myer za godine 1926 1932: MAGES 5 5 2» 6 a 0 6 6 3 BY о:9 тудо еп САНИ cs 0 6 6 o o o o (DD 0°52 kamate= 542 se 2 Oiz7 1°12

Ove brojke jasno pokazuju, da nadnice padaju, a dividende i kamati rastu. Velika masa potrošača ovisna Je od nadnica, te Je sasma Jasno, da je moralo doći do stagnacije prodaje ili do natprodukcije. Porast kamata ı dividenda znakom Je, da se kapital u Sjevernoj Americi skupljao u rukama razmjerno malenog broja ljudi.

Tehnokrati su na osnovu izmjere energije u Sjevernoj Americi postavili izvjesne relacije izmedju uvećanja mehaniziranja, povećanja dugova, umnoženja pučanstva, povišice produkcije prema umanjenju uposlenja u industriji i poljoprivredi. Ova istraživanja na znanstvenoj podlozi pokazuju, na koji nas Je krivi put doveo naš današnji sistem cijena.

Tehnokrati su na osnovu znanstvenih istraživanja sakupljali statistički materijal, te oscilacije privrednog života prikazali u matematičkim formulama. Pomoću tih formula ustanovili su ekstrapolacijom, kako će se privredni Život u budućnosti razvijati te su došli do zaključka, da će privredni slom nastupiti u godini 1940. Ova istraživanja u godini rozar pokazala su, da će pad cijena nastupiti u godini 1932, Još veći minimum nastupiti ce u godini 1940. U godini 1975 pao bi indeks cijena na nulu.

Tehnokrati drže, da naš ekonomski sistem jedya može podnijeti još veće opterećenje, te iz toga razloga zaključuju, da mora naskoro doći do promjene današnjeg ekonomskog sistema.

Sasma Je dobra izreka tehnokrata, kad kažu:

Proizvadja se na bazi KV-sati a troši se na bazi radnog sata. U današnjem sistemu cijena osniva se vrijednosno mjerilo na kvantiteti, dok bi se u sistemu, kojeg predlaže tehnokracija, to mjerilo osnivalo na kvaliteti, tačnije na jedinici energije.

Prema dosadašnjim nazorima se uspješan rad očituje na izkazanom dobitku. Dobitak je opet funkcija množine robe, koja se može prodati. Ovo je dakle razlog, da se iz poslovnih interesa povećava produkcija i time u vezi traženje sve to većih prodajnih područja u tu- i inozemstvu.

Dobitak je takodjer funkcija vlastitih troškova. Našlo se je, da je najjednostavniji način za sniženje vlastitih troškova ako se poveća produkcija u serijskim fabrikacijama primjenom najšire mehanizacije te upotrijebom što manje množine radne snage. I ako je preduzimačima dobro poznato, da time povećavaju besposlicu i istovremeno umanjuju kupovnu snagu, to im u današnjim kapitalističkom sistemu ipak ništa drugo ne preostaje, jer drugčije ne mogu uspjevati u utakmici sa konkurencijom.

(Konac u narednom broju.)

9