Jugoslovenski Rotar

Već tada stupio je klub u osnivanju, osim sa patronatskim klubom u Zagrebu, u vezu sa drugim klubovima, naročito sa Mariborskim klubom, čije je osnivanje teklo paralelno s našim.

U septembru 1930 brojio je klub 17 Clanova te je 12. septembra te godine održana utemeljiteljna glavna skupština. Na njoj su prihvaćena klupska pravila, izabrani članovi upravnog i nadzornog odbora, a u sjednici, održanoj odmah nakon toga, konstituirao se odbor ovako: Pretsjednik: Dr. Ljudevit Sole, I. potpretsjednik: Dr. Artur Krajanski, II. potpretsjednik: Dr. Nikola Thaller, tajnik: Ante Rainer, blagajnik: Dr. Alfred Leitner, obrednik: Profesor Krešimir Filić, odbornici: Dr. Miroslay Posmodi i Nikola Bosanac; nadzorni odbor: Dr. Ernest Krajanski, Prof. Vladimir Dedu8 i Rudolf Kleinberger.

Na istoj sjednici utvrdjen je poslovni red kluba, a na slijedecoj od 19. septembra 1930 izabrani su prvi put komponentni odbori.

Dne 16. novembra 1930 izvrsena je svečana inauguracija kluba.

Tom svečanom činu prisustvovali su kao gosti: iz Beča x (inaugurator rotar Gerbel), iz Graza 3, iz Zagreba ı> sa pretsjednikom Markovićem na celu, sa SuSaka 1, iz Maribora 2, iz Beograda 2, iz Subotice ı — svega 22. Dan prije prisustvovala su naša 3 člana inauguraciji kluba u Mariboru. Namisao, da se inauguracija Mariborskoga i naSeg kluba obavi zajednički, nije mogla biti ostvarena iz rehničkih razloga.

Doskora odobrila je Banska uprava Savske banovine pod brojem 107.346/1I/2/r93o klupska pravila.

Dne 16. marta 1931 izvrsio je evropski sekretar Dr. Potter svečanu predaju chartera. On nosi broj 34o6. Svečanosti prisustvovali su gosti rotari: iz Zagreba 5, iz Maribora 2, iz Ljubljane 2, iz Osijeka r, a svega Io.

13