Jugoslovenski Rotar

Sedam članova uzelo je učešća na svečanom otvaranju želj. pruge Veles—Bitolj i proveli ugodne časove među bitoljskom braćom. Za nevoljne sabrano Din 319.50.

R. C. Split poznat zbog gajenja drugarstva i društvenosti održao je dvije kuglaške utakmice među braćom.

Odrzana predavanja: Dr. Stanger: »O odnoSaju industrije i poljoprivrede u nac. ekonomiji<, Dr. Soljan: »O ribarenju povla¢énim mrezamax. Klub je podario postradale od poplave u Skoplju sa Din 250.—.

Е. C. Subotica. Odrzana su par uspjela referata iz rotarske literature i o radu madzarskog distrikta. Dr. Popov iznaSa kako madzZarski klubovi svojim izveStajima prilazu statistike, albume, predavanja o svojim velikanima, kako bi inozemstvo upoznali svojom kulturom i prirodnim lepotama. Predlaze da se naSi klubovi pozabave tim pitanjem te se u tom pogledu ugledaju u susedni distrikt.

Klub je podario odbor za Svetosavsku proslavu na univerzitetu sa Din 800.— a udruženju svršenih đaka trgovačkih akademija, koje је udruženje nastalo inicijativom kluba, dao je dalnju pomoć od Din 250.—.

Za nevoljne sabrano Din 501.—.

Е. C. Sušak. Predavanja: admiral R. Salher: »O pelješkoj mornarici«, Ing. Prikril: »Postoji li život u svemiru i koji su izgledi za život na zemlji u budućnosti«, Dr. Pavelić: »O pravilniku o prevozu putnika i robe motornim kolima«, Viktor Car Emin: »Ukidanje našeg jezika u crkvenim obredima u Italiji«.

Nakon duljeg vremena priređeno je opet sestrinsko veče sa mnogo uzvanika koje je nadasve dobro uspelo.

Klub je podario nastradale poplavom u Skoplju sa Din 250.—. Za, nevoljne sakupljeno Din 970.—.

R. C. Šibenik. Održana predavanja: M. Šupuk: »Mir i odnosi između Engleske i Italije«, Ing. Ljubičić: »Rad talijanskih klubova«.

R. C. Varaždin. Održana predavanja: M. Horvat: »Prošlogodišnja berba grožđa«, Ing. Damaška: »O tarifnoj i nadniéarskoj politici<, JoSip Forst: »Razvitak pekarskog obrta<.

Klub se priprema da priredi nakon duljeg vremena sestrinsko veče.

R. C. Vršac upriličio je više referata iz rotarske literature i time svoje članove koji ne poznaju engleski upoznao sa njom. Zaključio je brisati članove koji neredovito polaze klupske sastanke.

R. C. Vukovar bez izveštaja.

Е. C. Zagreb. Predavanja: Ing. Žepić: o knjizi »This Rotarian Age« od P. Harrisa, Ing. Stipetić: »Mehanizacija u knjigovodstvu, Ing. Čalogović: »Savremeno taracanje puteva«.

Tajnik Tomljenović preuzeo je u dužnost da šalje zvaničnom glasilu 73 distrikta »Der Rotarier« mesečne izveštaje o našem distriktu.

Klub je podelio sledeće novčane pomoći: odboru za ishranu pasivnih

31