Jugoslovenski Rotar

U podne. po razgledanju spomenika Neznanom Junaku, priredjen je intiman ruéak u Hotelu na Avali, kome su prisustvovali pored gospodina i gospodje Hager i pretsednik Kraljevske Vlade brat Dr. Milan Stojadinović, ministar finansija brat Dušan Letica, guverner 77. distrikta brat Dr. Ivan Slokar, pastguverneri Edo Marković i Stevan K. Pavlović i gosti rotari iz drugih klubova. Pretsednik Beogradskog: domaéinskog kluba brat Dr. Sima Ilić. kratkim govorom pozdravio Je pretsednika Hagera i njegovu gospodju a zatim Je uzeo reč Pretsednik Kraljevske Vlade brat Dr. Milan St oJadinović. koji Je održao sledeći značajni govor: „Braćo rotari, milo mi je Sto sam ponovo medju Vama. Za mene je to uvek zadovoljstvo i radost. Danas u toliko više. što ovde pozdravljam G. Hagera, pretsednika Rotary International. Još više zato što baš dolazim iz jedne kancelarije u Kojoj sam do malo čas čitao telegrame o ratu. o uliimatima i o mobilizaciji. A ovde. u ovoj sredini na podnožju spomenika Neznanom Junaku. koji se podiže visoko u nebo kao simbol našeg: herojstva i kao spomenik našim žrtvama palim u ratu. meni Je osobito drago. što se nalazim kod rotara, kod apostola mira medju narodima.

Kad vidim rotare skupljene kao danas ovde. Ja zazalim Sto ceo svet nije u rotary klubovima. jer bismo onda imali večiti mir.

Ja se nadam, da će u svefu razum ipak nadvladati pred odgovornoséu od rata i da će se svi evropski državnici izjasniti za princip mira medju narodima.“

Posle toga. na ljubazan poziv brata Stojadinovića. prisutni su otiSli u KoSutnjak u Golf Klub a odatle u privatan dom brata Dr. Milana Stojadinoviéa.

U 18 sati priredio je poslanik Ujedinjenih država Amerike na svome domu na čast pretsedniku Hageru i njegovoj gospodji recepciju sa čajem. kojoj su prisostvovali distriktni guverner brat Dr. Ivan Slokar, pastguverner brat Edo Marković ı pretsednik Beogradskog kluba brat Dr. Sima Ilić.

Uveče Je priredjen svečani banket u prostorijama Hotela „Srpski Kralj“ u okviru redovnog: sastanka. kome Je prisustvovalo oko stotina osoba. članova kluba sa sestrama. delegata na konferenciji pretsednika i sekretara klubova, kao drugih gostiju a posle banketa i zvaničnog dela nastala je igranka. |

Otvarajući redovan sastanak. pretsednik Beogradskog: kluba. brat Dr. Sima Ilić pozdravio Je pretsednika Hagera i njegovu gospodju sledećim savršenim govorom:

„Брате претеедниче Ротари-Иптернационале, поштована госпођо, брате гувернеру, брате претседниче Народне Скупштине, брате министре братске Бугарске, драге сестре и браћо ротари, мили гости, необично велика је моја радост, да Вас као претседник домаћинског клуба видим сакупљене у овако импозантном броју и да Вас све најсрдачније поздравим, Давашњи наш скуп манифестација је високе ротарске свести у југословенском дистрикту, која се на свима радним и свечаним састанцима испољава код нас у пупој мери. Овај нам састанак сав је у зпаку одавања благодарности и признања пашем драгом претседнику Хегеру, који је дошао у пратњи пожртвоване своје госпође, да нам својим присуством, својим саветима п својим приме-

153