Jugoslovenski Rotar

dnevnog šećera. Gosp. Ing. Dubski direktor fabrike šećera u Cryvenci poseпо nas Je kao gost sa svojim stalnim inžinjerom i izneo nam istorijal šećera, napose danaSnje stanje proizvodnje. cene. problem produkcije šećerne repe. ulogu fabrika. seljaka. radenika ı države pri toj proceduri. Svoje predavanje popratio Je projekcijama diapozitiva tako da su braća dobila i plastičan prikaz o toj vrlo važnoj poljoprivrednoj industriji. Frekvencija kluba je nešto popustila usled vladaJuće gripe ali su izostali samo oni koji su ležali u krevetu.

SPLIT. — U mjesecu februaru, klub je održao 4 sastanka sa 75% frekvencijom. Na našim redovitim sastancima pratili smo rad drugih klubova — čitajući zapisnike i riješavali smo naša tekuća pitanja. Br. Markov daje detajlna obaviještenja o manipulaciji deviza u vezi sa propisima Narodne Banke i o plaćanje u klirinške i neklirinške zemlje. Kako Je 25 februara bila 54 godišnjica rotarstva br. Dr. Barbieri održao je predavanje, te je medju ostalim rekao: „Temelj rotarstva jest dakle drugarstvo. Drugarstvo jest bitan preduvet, sušta potreba za uspeli rotarskog pokreta. Idemo dalje i kažimo: čitav svet potrebuje drugarstvo. Medjusobno se razumevanje može da razvije samo iz drugarstva a tek medjusobno razumevanje kadro je da otupi oštrice sukoba. Dobra volja poJedinaca nije dovoljna. To je samo Jednostrani momenat. Dobra volja postaje delotvorna ı može da ima u sebi zametak uspeha, samo kada je ona upopunjena medjusobnim razumevanjem. IKroz mjesec februar br. Dr. Sianger čitao je iz rotarske Skole. Posjetili su nas braéa Pinter Ferdo, R. C. Maribor i Ivan Kristoforovié, R. C. Sombor.

STARA KANJIZA. — U toku meseca februara t. g. odrzana su četiri sastanka. Sastanci su održavani u klubskim prostorijama | hotela Molvay.

Usled gripa koji vlada u gradu; 'a koji Je zahvatila i pojedinu našu braću, frekvencija u ovom mesecu je slabija. Za hranjenje sirote dece klub je izdao 1000 dinara djačkoj kuhinji. Br. Jovan Šeregi održao je predavanje pod naslovom „Način biranja sv. oca pape“. Poslednji sastanak u ovom mesecu, posvećen je 54. godišnjici osnivanja prvog Rotary Cluba. Tokom celog meseca sa velikim interesovanjem, praСеп je rad ostalih klubova u našem distriktu.

SUBOTICA. — Na predlog br. pastpretsednika Rotha povela se diskusija o tome, što može naš klub da uradi. kako bi se popravile materijalne i sanitarne prilike naseljeničkih kolonija u našoj okolici, budući je br. Šokčić u svoj ranijem predavanju ukazao na veliku bedu, pomanjkanje najnužnijih poljoprivrednih alata, te teške zdraystvene prilike naših kolonista. — Odlučeno Je. da se naš klub svim silama zauzme za podizanje životnog standarda i sanitarnih prilika u okolnim kolonijama, te je izabrana komisija od 5 člana (Dr. Momirović, Roth i Šokčić), koji će ove kolonije lično obići i staviti plenumu svoje konkretne predloge u gornjem cilju. — Svoju „Zimsku akciju“ provodi klub i dalje, te je tokom februara dva puta delie životne namirnice i ogrev na 11O siromašnih porodica. Isto tako školuje klub i dalje svoja dva štićenika. — Smrt poglavara katolitke erkve Pia XI. komemorisao je klub, te je br. pretsednik Dr. Lipozenčić u svom govoru naročito istaknuo borbu za mir, koju je poveo preminuli crkveni velikan, kao i njegoy nekompromisni stay po pitanju rasne tolerance. — Održana su predavanja br. Grimma ,,Rotarstvo u Madjarskoj“, te br. Dr. Diamanta ,,Utisci s puta kroz Holandiju“. TridesetČetvrti rodjendan rotarstva svečano je proslavio naš klub primanjem trojice novih članova i to: Andrija Balažević, klasifikacija: štednja, Dr. Milenko

392