Jugoslovenski Rotar

| | JUGOSLOVENSKI ere TN О |

BR. 11 UREDNIK: DR. IVAN SLOKAR, GUVERNER 77. DISTRIKTA, LJUBLJANA, MIKLOSICEVA C. 10, TELEFON BR. 20-57

IZLAZI SVAKOG 15-OG U MESECU CENA GOD. DIN 144 > BROJ DIN 12

JEDANAESTO MESECNO PISMO GUVERNERA

Pretsednicima i tajnicima svih klubova Ljubljana, 18 maja 1959. Mila mi braćo!

I. Odrzana je VII. distriktna konferencija na Bledu, na zajedničkoj granici izmedju romanskih, germanskih ı slovenskih naroda. Auspicije pod kojim je Ljubljanski klub spremao taj godišnji zbor nisu bile baš najbolje. Svaki smo dan Jedva čekali na najnovije vesti po radiu i u novinama, fako Je bila opasno zategnufa medjunarodna situacija. Europa puna mobilisane vojske, vazduh nabit elektrikom a svaki trenutak mogla bi jedna jedina iskra da dovede do eksplozije, kojom bi nastradao ceo syet. Jedino kaleidoskopski potezi na diplomatskoj pozornici ulivali su u srca svih naroda, da će ipak uspeti da se očuva mir.

U takvoj se Je atmosferi spremala naša distriktna konferencija. To je duseyno neraspolozenje mnogo doprineslo, da Je brojno uéestvovanje bilo ove godine slabije nego do sada i ako nije ostala bez uticaja i okolnost, da se odrzala konferencija na krajnjoj zapadnoj periferiji naSe prostrane otadzbine.

II. Bled, letna rezidencija našeg Kralja, od prirode Je bogato obdarovan divnom lepotom. Ta okolnost kao ı raskoš prostorija. u kojim su održane plenarne sednice vrlo su povoljno uplivisale na opšte raspoloženje svih učesnika. Čak i istaknuti strani delegati nisu štedili sa izrazima priznanja i oduševljenja.

A i bez obzira na spoljašni oblik priredbi bio Je i sam rad konferencije na visini, pun ozbiljne volje i pozrtvovanja.

449