Jugoslovenski Rotar

GODINA VI 15. VI. 1939

JUGOSLOVENSKI

BR. 12 UREDNIK: DR. IVAN SLOKAR, GUVERNER 77. DISTRIKTA, LJUBLJANA, MIKLOSICEVA C. 10, TELEFON BR. 20-57

IZLAZI SVAKOG 15-OG U MESECU CENA GOD. DIN 144 · BROJ DIN 12

DVANAESTO MESEČNO PISMO GUVERNERA

Pretsednicima i tajnicima svih klubova Ljubljana, 15 juna 1939. Mila mi braéo!

I. Gotovi se ciklusi opazaju kod svih kozmiékih i astronomskih kao i kod svih prirodnih pojava na zemlji. Najkraće te zbog toga najbolje su nam poznate ciklitke pojave, kojima podlezi organiéna priroda a koje imenujemo Zivotno doba. Ako pri tome eliminisemo sluéajeve izuzetno dugog Zivota iz kraljestva faune (Sequoia sempervirens) sve su periode izmedju radjanja i umiranja tako kratke, da moze prosečno doba €ovecjeg Zivota da služi kao merilo. Sve se kreće: prolaze sekunde, minute, časovi, dani, nedelje, meseci, godine i vekovi i sve se obnavlja ı izumire u zagrljaju večnosti, kojoj nema ni poéetka ni kraja.

Sve je prolazno; sreéu niko ne moze da zaustavi, da bi ju mogao trajno uZivati a kao Sto leptir leti od eveéa do cveća tako i sreća napušta svoje ljubimče bez ikakve milosti. A zlo naprofiv puno milosrdja napušta svoje žrtve te ih time konačno rešava svakog jada. Filozofija života nas uči, da nesmemo u sreći nikada zaboraviti, da će i ona prestati a u nesreći neka nam bude uteha, da ni ona ne traje večito. Naoružani tim maksimama. Које naglašuju sve veroispovesti, sve ćemo lakše podneti, sretne ćemo dane upotrebiti tako. da budu opšte korisni a u ernim ćemo vremenima ne samo sa strpljenjem čekati nego i sve doprineti da što pre prodju.

Iz tih ciklusa isključujemo mi rotari mir i rat, Jer ne smatramo raf kao sudbinu ili prirodnu pojavu, koja bi se morala ponavljati, nego kao najgore zlo, koje se dobrom voljom

555