Jugoslovenski Rotar

gosbavenskt Rotar

IZLAZI SVAKOG 15-OG U MJESECU - CIJENA GODIŠNJE DINARA 144 - BROJ DIN 12

UREDNIK: Dr. VIKTOR RUZIC GUVERNER 77. DISTRIKTA SUSAK, PECINE 6b - TELEF. 4-94

GODINA VIII 15 XI 1940 BROJ 5

\

ČETVRTO MJESEČNO PISMO

Draga braćo Rotan!

1. Peti broj našeg glasila posvećen je sastanku pretsjednika i tajnika, koji je održan 12—13 oktobra |. g. u Beogradu. Na sastanku pretresena su razna pitanja rotarske djelatnosti a naročito je bilo govora o rađu u klubu kao i služenju zajednici.

Budući da su u glavnom samo funkcionari klubova prisustvovali tim sastancima i uzeli učešća u raspravama to preporučam, da se pojedini referati, koji su tamo izneseni pročitaju u našim klubovima, jer mogu dati dobar putokaz za budući rad naših klubova.

2. Već sada treba da se pozabavimo kandidaturom guvernera za god. 1941-42. Molim klubove, koji žele da istaknu svoje kandidate, da mi to što prije saopće i da mi pošalju sliku i kratku biografiju kandidata, koja će biti saopćena u našem glasilu. |

3. Dolazi zimsko vrijeme, pa nam dužnost nalaže da se pobrinemo za one koji stradaju. Članovi Rotary klubova treba da prednjače u akcijama za zimsku pomoć.

4. U koliko koji klub treba članske iskaznice, to se može na mene obratiti, pa ću mu rado priskrbiti tiskanice.

5. U zadnjem mjesečnom pismu zamolio sam tajnike klubova, da mi izvještaj o frekvenci kao i kratak prikaz klupskog rada za naše glasilo, pošalju prvog u mjesecu, isto sam u posebnom pismu ponovio, a ipak sam kod 8 klubova morao urgirati spomenute izvještaje.

6. Umjesto Rotara W de Cock Buning-a (Hag, Holandija) koji je otstupio, imenovan je C. J. Steiger (R. C. Zurich) predsjednikom Evropskog Savjetodavnoga odbora (EAC).

7. Frekvenca i u ovom mjesecu u više klubova ne zadovoljava. Svaki klub treba da ispita koji su razlozi slabom posjetu u njegovom klubu te nastojati, da se ti razlozi otstrane.

Sa srdačnim rotarskim pozdravom

Dr. Viktor Ružić, guverner 77 distrikta R. C.

137