JUS standardizacija

F

STANDARDIZACIJA

4.13

4.14

4.15

4.16

4.2

4.21

Uzorak cinka u prahu u buradima ili kantama po prispeću u magacin poručioca uzima se iz svakog desetog bureta

ili kante, odnosno iz najmanje jednog bureta, odnosno kante kod manjih isporuka, specijalnom sondom prikazanom na slici. i .

Mere u mm

Otvor za vazduh oJ

Sonda se provuče kroz otvor bureta, odnosno kante, dijagonalno, zatim se prstom zatvori otvor za vazduh i sonda izvuče. Uzete količine cinka u prahu stavljaju se u pogodan čist i suv sud dovoljne zapremine i zatim dobro izmešaju : postupkom četvrtanja svedu na masu od oko 2 kg.

Jedna polovina ovako pripremljenog uzorka, tj. oko 1 kg, odvoji se za određivanje finoće zrna.

Druga polovina uzorka (1 kg) podeli se na tri približno jednaka dela mase oko 330 g, koji služe za ispitivanje hemijskog sastava. Jedan za proizvođača, jedan za poručioca, a treći se čuva za slučaj spora.

Uzorci se stavljaju u čiste i suve staklene tegle ili kesice od plastične mase, odgovarajuće veličine, koje se mogu hermetički zatvoriti, zapečatiti, odnosno plombirati.

Uzorci moraju nositi sledeće oznake:

— naziv proizvoda,

— količinu isporuke na koju se odnosi i brojeve burađi, odnosno kanti iz kojih su uzeti, — datum i mesto uzimanja uzorka,

— potpise i pečate ovlašćenih lica koja su uzimala uzorke.

O uzimanju uzoraka sastavlja se zapisnik u potrebnom broju istovetnih primeraka. Zapisnik potpisuju lica koja su uzimala uzorke. Zapisnik mora sadržavati sve podatke navedene u tački 4.15, kao i opis načina uzimanja uzorka i sve okolnosti koje bi u ma kome vidu mogle uticati na rezultate ispitivanja.

Metode ispitivanja Određivanje finoće zrna

Od prosečnog uzorka cinka u prahu namenjenog. za određivanje finoće zrna izmeri se 200 g cinka u prahu sa tačnošću od 0,05 g.

Prosejavanje se vrši na laboratorijskom situ oblika i dimenzija propisanih u JUS L.J9.010 sa merama otvora navedenim u tački 3 ovog standarda.

Prosejavanje se vrši u toku 10 minuta na vibracionom uređaju sa 150—3 vibracije u minuti. Sejanje se može vršiti i ručno.

Ostatak na situ izmeri se na tehničkoj vagi sa tačnošću od 0,05 g.

Finoća zrna izračunava se po obrascu:

NV“ Ax 100 finoća zrna. u i =—-—

200