Kolo

17

Сада баш, док на Малајсмга острвима бесни поисар ловог рата, док се у извештајима с тог новог попришта помиљу толика за нас непозната имена екзотичног „Далеког Истока", није незанимљиво за наше читаоце да их потсетимо на један, не тако давни уметнички догађај са престоничке позориице. Пре две године на сцени београ.дског народиог позоришта гостовао је изванредни балетски ансамбл једне групе малајских играчица... Кратко гостовање Малајаца у Веограду био је велики уметнички датум у нашем позоришном животу. Малајке су својим ванредним игра-

ма, чија је већина била ритуалног карактера, задивиле престоничку публику, исто толико колико су је задивиле и својим блиставим егзотичиим костимима и украсима... Молитва урођеника, клаљаље божанству, затим ратничке игре, све то пружило је нашој публици јсдно ретко уметничко уживање, а симнатичним малајским уметницама донело одушевљену награду за оне незаборавне тренутгсе проведене у гледалишту.

Тада још, није нико слутио да' ће далека земља ових л,упких балерина. две године доцније постати попригатв рата и да се љмове ратне игре, које су тако сјајно извелв на сцени у вихору источњачког темнерамента, постати једч нога дана стварност, оствареии идеал њихових . предака, вечних бораца за своју слободт..