Kolo

Правила модерне исхране Свакако сте већ и сами приметили да извесна јела рђаво утичу на ваш К'И. 0 друге стране, извесне врсте поврћа, воћа или меса имају повољан утицај на ваше здравље а последица тога је леп тен. Овде смо вам саставили мали стгисак тих „јела за лепоту" а од вас зависи да ли ће се она често појављивати на вашем столу и тиме донринети вашем добром изгледу и леноти. Млеко Богато кречом и фосфором, млеко је најздравија храна за свако до<5а староети, а исто је тако и једно од најбољих срестава за леп тен. Овој дневни оброк млека попијте са апетитом, у малим гутљајима, не нагло, јер се овако оно лакше вари. Нарочито гховољно утичу на тен кисело млеко и јогурт, који саврешно дезинфикује црева и врло добро дрочишћује крв. Лекари, специјалисти за кожне болести, тврде да козје млеко нарочито добро утиче на кожу. Шаргарепа Обилујући вречом, угљеннм хидратима, шаргарепа садржи у себн све витамиие. Пробајте да свако јутро исиијете „наште" срца пола винско чаше сока од шаргарепе и видећете како ће ваш тен бити чист и свеж. Сок од

Од дабровине Овакву шубару од дабровине можете посити уи сваки мантил. Али, да би били врло елегантни и 6огато одевени пајлепше би било да је носите уз бун• ду од истог крзна. Само, напомињемо, — врло је скупо.

шаргарепе помаже варељу и зато се препоручује да се приликом сваког је-. ла поједе једна пресна шаргарепа, коју треба нарочито добро и сажвакати. Хранљива својим биљним богатством и тећером који се лако раствара (не шкоди виткрј лииији) Здрава због својих витамина, креча и изожђа, шаргарепа треба да заузима главно место у вашем јеловнику. Као и већина поврћа, губи неке своје састојке када се скува. Јабуна Зиате већ да чистоћа вашег тена зависи од функције органа за варење, а јабука је једно од најбољих средстава које потпомаже варењу. У сваком случају поједите макар једну свежу јабуку свако вече пре ио гцто оДеТе наспавање. То утиче на здрав сан, а сами зиате колико је сан важан и потребан да бисте остали млади и лепи. Тепећа џигерица Ово јело препоручује се нарочитб малокрвним, нервозним и реконвалесцентима. Ако хоћете да : изгубите иепотребно сало, једите што чешће телећу џигерицу. Она је хранљива и допринеће да савладате умор. који је често' последица рђаве исхране. Парадајз Није то било давно када је откривено да .витамин из парадајза снречава инфекцију и да ванредно делује на тен како у облику храие тако и у виду облога који се стављају на лице.

Кад кувате компот

Домаћице често муче муку како да ^направе поклопце за тегле с компотом, којс треба стерилизирати. Ево како се то прак■ тично ради: исече се бела хартија у кругове који су мало већи од отвора тегле. Ивица исечака се намаже лепком од брашна и гакав се поклопац залепи око отвора тсгле. На тај поклопац затим се налепи двострука хартија од новина, обреже и добро притисне. Овако затворене тегле могу се затим искувати, као гито се то обично ради са теглама компота.

Ако од парадајза правите салату, не стављајте у н>у много уља и зачина а уместо сирћета уиотребите лимунов сок. Овог, иравила нридржавајте се и приликом справљања других салата од

Полет и младост Много полета и младости изражава овај модел-шешир Хорп. Израђеп јв од филца са издигнутим ободом са обе страпе и декоративпо украшен крупним златпим везом и широком дугом траком која пада на раме. Широка наруквица и наглашен цвет на прсима употпуњавају ову најновију креацију.

(Го1о: Еигора 8опсЈегс!Јеп81 „Е. 8.")

(Ко(о: Еигора ЈгопаегШепв* ,,е. 5.")

којих су зелена салата у главичицама и целер, најздравије. Ако поврће једете кувано, не заборавите да дугим кувањем оно губи неке своје мииералнв соли. Зато га никад не кувајте дуже од пола часа и то најбоље у пари. Најидеалније је, разуме се, јести сирово поврће док још нису оштећена оба 143тамина Б и Ц, који су најзначајнији састојци код већине новрћа. Риба Она треба такође да буде неоиходан састојак ваше хране. Велике количине уља које се налазе у самој риби чипе да се лако вари. Избор слатководних и морских риба велики је, тако да вага јеловник неће бити једнолик. чак ако будете рибу јели и неколико пута недељно. Оиа је веома добра, храна за децу због необичног богатства витамина и фосфора, од којих кости и зуби очвршћавају. Тако су рибе добро превентивно сретство прогив рахатиса. Све ово чини Да је опа идеална храна и за реконвалесценте. Воће Једите много воћа и то са кором. У њој су, иаиме, сви најдрагоненији воћ<, ни састојни. Ако правите воћну салату, додајте јој и кору од поморанџе и лимуна. Њихова кора садржи драгопено хранљиво уље. Ако ваш стомак може да поднесе, поједнте с времена на време. целу поморанџу са кором. Због великог процента целулозе и због фермента који је сличан пепсину, воће убрзава варење, неутрализује неке киселине и расгвара масти. Нарочито је воће препоручљиво за жене које се боје гојења. Добро опрано воће умссто колача и других слаткиша, умањиће рђаве последице сувише обилног ручка, Н. Обућа наших жена Док жене размишљају у чему ће ићи зими по блату и снегу а у чему по паркету. творци обуће већ припремају пролећну моду и проричу дрвене потплате које су, како, смо видели, летос биле у великој моди, Сад ће оне бити потребне из привредних разлога. Главна особина даиашње, обуће, а нарочито обуће за улицу, је< ст практичност. Оно што ое од ње тражн јесу трајност и топлота. Ове зиме добро ће проћи оне жене које већ имају висогсе чизме од филца. Оне су лепе, било од белог браон или црног Филца. Још бод>е је разуме се, онима које имају гумене чнзме, топло постабљене, јер их могу у топлој просторији свућп, а филцапе чизме су само за улицу, Врло су удобне и топле и дубоке ципеле до чланака постављене Филцом. За. благе зимске дане погодне су, и практичне полудубоке ципеле на, шнир од браои или црног бокса, са ниском или полувисоком нотнетипом.