Kolo

19

Ж<т*

испи.ис лћл.иу :ле^п^ТАЈ

Широка јакница од крзна морског пса дивнп пристаје уз спортску хаљину од- мрке јелепске коже са грубо шивеним шавовима и пуловером са ватвореном крагном. (Го1ов: Тгап$осеап 2, ГчећгШсћ)

~ШД I к"*ј Р|Р } Г-ДПЈ ЧЧ1Г-ЛВ ДА ВАМ ФРИЗУРА ШГО ДУЖЕ ТРАЈЕ Не бојте се да ће четкање косе покварити вашу ондулацију. Само морате пазити да четкањем косу не слепите, већ нагтротив треба да је растресете. Ако имате дужу коеу, после вечерњег чешљања пре спавања свежите косу једном машном и пажљиво преко целе косе ставите мрежу. Ако вам локне неће да држе, пре него што их увијете. растопите коцку шећера у шољи воде, косу лако овим раствором наквасите и увите локне. Ако после прања косе правите сами Фризуру. да би вам опа дуже трајала употребите овај раотвор- па једно беланне сипајте четири пута толико воде и добро размутите. Беланце, не само да даје коси леп сјај већ и благородно утиче на здравље покожице. ПРОТИВ ОПАДАЊА КОСЕ Да спречите ово зло помоћи ће вам истовремено мнсажа, четкање косе као и правилна исхрана (храна која садржи довсљно сумпора: јаја, млеко, овас, пасуљ. боранија). А најбоље сретство које пма певероватно дејство јесте петролеј. Познато је да већина радника на петролејским пољима имају бујну и вдраву косу. Ко хоће да се повинује оваквом непријатпом лечењу, имаће загараитован успех. Увече треба петролеј добро утрљати у кожу. темељно главу измасирати и повезати марамом. Ујутру намажите косу маслиновим уљем да се петролеј лакше отстрани а затим раствореним сапупом 3—4 пута пасапунити главу и добро је опрати. Понављајте ово једпом недељно све док вам коса не престане опадати. ПРАВИЛНА МАСАЖА И ЧЕГКАЊЕ ПОТРЕБНО ЈЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ КОСЕ Правилна масажа једном или два пута недељно веома је потребна ва косу. Основна грешка је, кад косу само лако расресемо прстима, чиме постижемо само то да се коса брже умасти. Циљ масаже је да се појача циркулација крви у корену косе, што ћемо постићи једино снажним притиском прстију па корен косе. Најбоље

је почети изнад потиљка, ставите чврсто прсте на кожу главе, а затим окрећите прсте на једном месту тако да се покреће кожа а никако прсти. Пет пута десно, пет пута лево, затим мало навише и постепено прелазећи преко темена ка челу, измасираћете целу главу. Ко има масну косу неКа претходно намаже кожу на глави колоњском водом. Код суве косе најбоље је само овлажити прсте обичном водом. А сада нешто мало о четкању косе. Није довољно ако косу прочеткате 50 пута по површини. Свакодпевним четкањем желимо да косу очистимо и

Спортска бундица од фолена са интересантно оивиченим шавовима обичном к о ж о м. Главна ширина Је на леђима; џепови косо из шавова.

проветримо. Првокласна четка са дугим длакама послужиће вам добро и трајаће годинама. Сваке вечери макар три минута четкајте косу овако: левом руком подигните прамен косе изнад главе а десном руком га са сваке стране очеткајте полазећи од главе, неколико пута. У току четкања четку обришите о чисту крпу, бићете изненађени, колико ћете нечистоће скинути сваки нут са ваше косе. КОРИСНИ еавети КОРИЦЕ У КОЈИМА ЋЕТЕ ДРЖАТИ КЊИГУ ЗА ВРЕМЕ ЧИТАЊА Испрљане и иецепане корице књига не делују лепо а нису ни најбоља слика њеног власпика. Зато никад не читајте јсњигу без заштитног омота, поготову, не књигу повајмљену. На првом месту због поштовања туђе својине и људи који ће после вао читати ту исту књигу. а затим у интересу сопственог здравља. Не знате кроз чије је све руке та књига прошла. Омот од папира, а нарочито од новина, не одликује се нарочитим укусом, без обзира на његову краткотрајност. Начините зато трајнији омот. Потребаи вам је комад шареног кретона или грубог платна у размери 45 сантиметара са 23. Посао је врло једноставан. Дуже стране савијете за пола сантиметра за поруб Краће стране пресавијте за пет сантиметара унутра. У њих ћете увући корипе књиге. Тачро на половину омота зашијте паптљику која ће вао потсећати где сте стали у читању да не бисте морали да ави.јате углове страница. Омот ових размера подееан је ва већипу књига. Ако ва мање књиге нећете да правите спепијалан омот, можете употребити овај исти па тај начин што ћете ставити мекан картон истих размера као амот. Ако будете правили омот од платна можете га опгаиваТи разним бодом. дебелим конпем у другој боји, што ће деловати веома пријатно.

Да ли сте остали исша као и лре венчања 1. Када је приметио да је ваша нова хаљина сувише кратка, одговорили сте брзо: „То је ситница, могу је продужити". Дапас, одмахнете главом: „Па то је модерно". 2. Некада, када сте чули да долази. трчали сте му у сусрет, док сте се претходно погледали у огледало и зачешљали коеу. Данас мирно настављате свој посао, док вам нос сија а коса је рашч.упана. 3. Раније сте чекали са доручком на њега, док се не обуче и припремали сте му хлеб са маслом, а данас доручкујете пре њега и устанете од стола док он још није завршио. 4. Када му је неко јело пријало и зато га јео доста, говорили сте му одушевљено: „Мило ми је што ти прија-" А данас само промрмљате: „Биће ти рђаво." 5. Некада сте сањарили о томе да одете са њиме на неко уеамљено место где ћете провести летњи одмор, а Да нас му раздражено одговарате на такав његов предлог: „Шта ти мислиш, три недеље да проведем у таквој пустињи као какав дивљак." 6. Раније ниете прихватили ни један позив пре него што сте се са њиме договорили. Данас му само категорички изјавите: „У понедељак смо на вечери код Патровићевих."

Спортска бунда од опосума са ивицама од штофа. Од исте материје Је и доња крагна и појас. Сва ширипа је на леђима. 7. Његов посао ва<с је занимао, обасипали сте га питањима. Сада често уздахнете: „Како то мора бити лепо, бити жеиа неког уметника или дипломате". 8. Цвеће које вам је доносио прнмали сте са одушевљењем. данас само хладно захвалите и ћутећи га ставите у вазу, 9. Када би нешто заборавио што сте га ви молили, рекли сте са осмехом: „Не мари". Дааас кажете: „Кад ћеш и за мене нешто да учиниш? 10. Када би рекао да га боли глава, ишли сте на прстима и давали му аспирин. Данас кажете: „А ја сам баш имала жељу да идем у биоскоп", и са изразом мученице отворите радио. 11. Ваше домаће хаљине биле су исто тако лепо и уредно сашивене ка<о и хаљине за улицу. Не занемарујете ли сада свој изглед кол куће. 12. Увек сте се са њиме помало шалили. кад сте били сам:и, данас чеетихо и де проговорите.