Kolo

18

На&ика&ање џеисеиса НО- иСТиЧЏ ( не сме се постини^ 1 сил0м ни грубошћу )

У ствари та мала јакница није всћ годинама изишла из гардеробе модсрае и практичне жене. Болсро савршено допуњује сваку а нарочито штоа>ану хаљину. Слобода у погледу кроја и бирања боје болероа је велика. Млада девојка изгледаће још млаћа ако комбинује гаљину са болеро-јакнипом. Још више ће истакнути своју виткоћу и млалост. Само треба бити умешна и практична и изабрати боју коју може посити уз све хаљине од штосба. Најбоље је М ВриМаГоди* бблерб нипели и тагани. Тако обучена биће упек „Шик" а опет скромно н укусно одевена.

да преправите вашу хаљину Практичној жени то питање не пада тсшко. Она ће пажљнво прегледати своју прошлогодишљу гардеробу и после кратког размишљаша определитп шта се молсс преправити и обновити. Прогала су времена када се могло куповати све што је потребно. За све" што треба да купите мора се имати и одобрење и стрпљење. Женски свет треба још пешто да вна: све што се затекло од пре рата ма колико било ношено, још увек је боље него материје које се сада продају. Зато наше даме ни мало нека не очајавају, што су их прилике натерале да преправљају и боје своје старе хаљине. Треба погледати последље модне журпале. Ту се пајбоље види да је скоро свака хаљина комбинована од две материЈе. Главно, мора се водити рачуна да су боје у складу. Извесна хармонија, поред све слободе комбиио'.'ап>а мора се одржавати. Има много начипа комбиноваља. Све ваписи од личног укуса и умсшности. Лако можете и сами да прекројите хаљину или да измеиите ноједине делове. Довољно је да се управљате прсма раиијем кроју. Са мало пажње или помоћу готовог кроја можете много уштедети. Ако имате времена погледајте излоге с готовом конфекпијом. Изложене хаљипе даће вам тачан правац, Има врло укусних хаљина, али иажалост цене су сувише високе за скромне могућности. Баш због тога Иомучите се сами Стара хаљина а једна изношсиа блуаа увек спретно комбивоване, даће вам хал>ину коју ћете моћи поиова и с љубивљу да иосите.

Дечје лажи стварају родитељима веј лике бриге. Мајке се често питају: Шта је то са мојим дететом? Ја никад иисам лагала, мој муж говори увек истину, а, ето, иаше дете лаже!" Пријатељи дају разпе савете, и на крају, сви ти њихови савети могу да се подсле у две груне. Једни тврдс да се лаж мозке искоренити доследном строгошћу, други, напротив, препоручују благост и.стрпљење с претпоставком, да ће годинама све те лажи нестати. Али ово питаље није тако једноставпо па захтева да утврдимо шта је у ствари дечја лаж. Цео људски нсивот је само жеља да што више постигнемо и успемо у ономе чега немамо. Колико пута дневно изговорите: „Хоћу". Колико пута дневно зазкалите што ово или оио иисте постигли. „Хтети" иде с пама кроз цео живот и прати иас све до гроба. Дете хоће и жели све на шта наиђе, али живот ће га током времена научити шта је остварљиво а шта пе. Лаже зато што га његова жеља гони да оствари и такве прохтеве који су за њега неостварљиви. У ДЕТЕТУ ЈЕ УРОТЈЕНА ЛАЖ Дете од иајрапијсг дстињства има склоности ка лажи. Родитељи треба да утврде кад дете Говори с истинским жаром и одушевљењем о стварима које се уопште нису догодиле а које би оно желело да се остваре. Дсте јогп нема развијено осећање мере, код њега не постоји равнотежа између „хоћу" и „нећу" и „не смем". Зато је потребио да дете сазна на време шта је могућно а шта не. Даљи стунањ у лажи долази онда кад дете осети да је постигло известан успех помоћу обмањивања и лажи. Овде већ дете товори свесно неистину. Још увек нема осећања да је згрешило. Напротив у његовој лажи постоји извесна количина довигљивости и радости што је успело да пронађе ногоднији пут. Свакако се питате: кад дете почиње да лаже и докле траје она невина дечја лаж? Почетак иевине дечје лажи каткада не пада још у доба кад оно почиље схватати, хтети и говорити. Друга лаж се испољава оида када је интелигеиција детета дошла до тог ступња да оно осећа да ће успети у некој жел.и и помоћу лажи. То обичио бива око 3—4 године. Та-

да се обе лажи узајамно допуњују, дете интензивно осећа, жели, веома бистро и пажљиво посматра све око себе. У овом сплету карактерних особина морају се родитељи добро снаћи, јер у ово доба могу, и поред најбоље воље, да учине неку васпитну грешку. РОДИТЕЉСКЕ НЕДАЋЕ Извесни родитељи су несрећни што њихово дете Лаже, али при том не праве разлику о каквој се лажи ради. Моле, прете, кажљавају... И ту, код извесиих карактера, настаје нежсљени обрт. Јер дете, које је до сада лагало заиста невином лажи, не схвата у чему лежи његов грех, и из страха од казне или строгог укора, почне да доказује да говори истипу. Самим тим долази у ситуапију да лаже неморалНом лажи. Ако је дете кажљено за преступе које оно не схвата, ствара се у његовој душевној области извесна упорност која није последица његове љутине или рђавог тсарактера, већ последица свих хаотичних сила које су настале у оном тренутку, када је у његовој души поникло велико питање: „Зашто сам кажњен?" То је донек,те одбранбено сретство против спољашњих утицаја. Та дечја упорност забрињује несрећне родитеље и они на силу одговарају силом. Ово пак води дете у сферу свесног отпора или осећање маље вредности, страха пред казном и осећаља слабости. Скршитп не значи цоправити. И због тога питаља „одвићи" ие може се решити наглим и оштрим мерама, пего непрестаним увођељсм детета у реалност и поучавање у прави час 0 моралним основама људског друштва. Други тип родитеља оправдава невину дечју лаж, али пропунгга моменат иад дете почиње да лаже из довитљивости. Ово откровење бива често нримаио од стране родитсља с поносом због довитљивости детета. И кад убоги родитељи схв.ате своју грешку, дете већ има своје самосталне погледе на живот, који су сасвим друкчији од оиих које проповеда закон о моралиости и поштењу. Његова интелигенција иде само у правцу онога, како ће најуспелије к са најмањим напорима обманути своју околину. Без осећаља поштења, ненавикнуто отпочетка на солидан рад, у животу ће то некадашње дете често долазити у сукоб са закоиом. НЕОПХОДНА МЦРНОЂА Родитељи који су способни да разумеју душевна стремљења детета, смешиће се стрпљиво над његовом фаитазијом, постепено и неприметно указиваће му на живот опакав какав је у ствари, и притом, својим личним примером и поучавањем (не на силу) природним путем учлапиће га у људску заједницу. Лаж је доказ слабости. За слабост дете иије одговорно. Задатак људског друштва је да ове слабости схвати п|)е као прсдмет лечења, а не као предмет кажњавања. _ Зато је потребно да родитељи очувају потребну мирноћу, али да буду стално на опрези. Имајте сталпо, у виду да детс не почиље да лаже свесно! Зато се трудите да одгајите јаке и свесне јединке. Н. •

— ПОН6&& џ мо$и

„Шик" и апартап пролетњи аисамОл од меког штофа. Хаљина од два дела: сукња богатог авонкастог кроја. блуза у облику припијеие јакне. Преко тога пребачен капут од карираног штофа. Целипа је изванредно успела м несвакидашња. (Ро1оз: Ве1ј»га(1ег ВИЈаеепШг)

СаврШеио укусап и апартап пролетњи капут од сивог штофџ са Џметнутом бордуром од пругастог штофа.