Kolo

В. Бер

Бели вуче и даје црноме мат у два џотсаа.

Рсгиење проблема блој 23 (Толозе Ц Карераса): 1) Ш.1 —53. БЕЧКА ПАРТИЈА Бели: Алексапдреску. — Црни: Аматер 1) е2—е4, е7—е5; 2) 8ђ1—сЗ, 8ђ8сб; 3) 1:2—1:4, е5:М; 4) 8§1—13, 1Л8с5; 5) с12—с!4, 1x5—ћ4; 6) 1x1:1'4, 8§8—16; 7) т—(13, 0—0; 8) 0—0, (37—<15; 9) е4—е5, 816—(17; 10) 1,(33: ћ7+! К§8:ћ7; 11) 813—§5 + , Кћ7—§6; 12) Бг31—с13+, 17—15; 13) е5:16+ (еп разнап!), К§6:16; 14) 8с3:<35 та1. Отварање, названо бечком партијом, проучила је и увела у моду груиа бечких вештака на челу са Хампеом, и то средином прошлога века. Излавак краљичиног коља у другом потезу има за диљ стваране јаког белог средишта као увод за даље операцнје. То је солидно и сигурно отварање у духу бечке шаховске школе. ШОПЕНХАУЕР И ШАХ Велики филозоф Артур Шоиенхауер, који је и сам радо шахира,о, на једном месту помиње шах у вези са борбом у животу и вели: — У зкивоту је као и у шаху. Састави се план, а тај је у животу зависан од судбине, која чини што хоће. МодиФикације, које.тиме трпи наш првобитни илан, често су толико велике, да се при извођењу. једва може лознати по неким основним потезима. У свакој борби постоји извесан план. па било да се боре два атлета, два футбалска т«ма, два Адвоката у једном спору, лекар са болешћу и епидемијом, пословии човек с копкуренцијом итд. Поред стварног противника у борби имамо још једнога који нам квари планове а то је судбина, односно њен мали брат случај. И у шаху има импондерабилија, ђовратиих околности, које се не могу уианред оценити и предвидети. Ту долаае у обзир индиспозиција, погрешни психолошки поступак противника, несрећа када се у отварању уђе у варијанте које противник добро познаје, оскудица времена размншљања на турнирима, груби превиди и слично. И темпераменат као нарочита- духовиа предиспозиција може да буде од отсудног значаја за крајњи резултат. Такав си, такав мораш да будеш и томе не можеш избећи! — вели Шоденхауер. ТАМЕРЛАН И ШАХРУКХ Последњи велики монголски освајач Тамерлап исто толико је волио шах колико и ратне борбе. За њега су постојале само три забаве: рат, лов и шах. Колико је Тамерлан био страствени шахиста види се и по чињеиини што је једпом свом сину дао шаХ(У ;ско нме. Баш у тренутку када је матирао свога противника и објавио му „шах-рукх", дошао му је изшештај да му се родио сш, а одмах затим и да се предао неки град кога је месецима опсађивао. Тада је Тамерлаи и освојеном граду и своме сину дао нме „Шах-рукх". Принц Шахрукх био је касније један од наследпика Тамерланових када се велика мопголска држава распала после смрги великога кана.

Када му је син одрастао, Тамерлан • га је научио шаха и са њиме често играо. У Емерхалисовој књизи „Битка код Анкаре" на страни 111 може се наћи потврда о томе. Видећи да му је победа потпуна, Тамерлан је сјахао с коња и примао честитке и изјаве високопоштовања од стране принчева и велнкодостојника. У поменутој књизи се каже: — Тамерлан је био уморан и хтео је да своје мисли мало удаљи од битке и узбуђеља играјући шах са својим сином Шахрукхом. Он је продужио игру до касно у ноћ. У моменту када је Бајазит доведен, Тамерлан, који је врло добро играо шаха, матирао је топом свога противника и иа тај начин победио сина. Како се одатле види, Тамерланов син Шах-рукх није своме оцу дорастао ни у шаху. а ни на бојном нољу.

Био један цар. Једног дана позва он к себи своје ћерке и рече им: „Имам један ковчежић и у љему бисер, који желим да вам подједнако поделим. Ти обратио се најстаријо} — добијаш једно зрно бисера и седми део од остатка. А ти — рекао је другој —- добијаш два зрна бисера и седми део од остатка" .. . Трећа је имала да добије три зрна бисера и седми део остатка ... и тако даље. Колико ;је ћерки цар имао и колико је зрна бисера било у ковчежићу? Ако не будете нашли решење, потражите га у идућем броју. САТОВИ СИНОВЦА ПЕРЕ Доктор Јоца дошао у госте своме синовцу Пери. Све му је било лепо, само никако није могао да разуме иа који начин његов синовац зна колико је сати. — Та код тебе сва-ки сат показује друго време. Его, на овом сату у трему јо четири сата мање десет минута, док сат у триезарији показује четири сата маље седам минута, а сат у соби за спавање четири сата и шест минута. — Ја знам увек тачно колико је сати, одговори Пера, јер знам да један од ових сатова није тачан за четири минута, други за седам, а трећи за девет минута. Можете ли да одговорите: колико је тачно сати било у томе тренутку? Ако не будете успели, погледајте у идућем броју како то изводи синовац Пера. ?Х< = 3 К.оје ли су то три цифре које, помножене са четири, дају три. Иако изгледа мало чудно — задатак је потпуио тачан. Потражите одговор у идућем броју, па ћете се лако уверити. БАЗЕН Један . човек је имао у својој багати квадратни базен. Поред сваког ћошка базена расло је по једнго дрво, као што се види на нашем цртежу. О о

о О Једног даиа тај човек пожели да повећа два иута свој базен, који му се чинно цремален. Али му је било асао да посече дрвеће. Шта мислите, да ли је могућно повећати двапута површину базена, а да при томе дрвеће не буде посечено. ЉУБОМОРНИ ВЕРЕНИЦИ Јован, Милан и Никола верили су се пре неколико даиа с Јованком, Миленом и Ииколијом. Њихов заједнички пријатељ Анта, који се баш тих дана венчао с Аиком, позвао их је да сви заједио прославе: они веридбу, а он венчање. Међутим, А**та и Анка становали су на једном малом острву на које се прелазило помоћу једног чамца у који је могло да стане свега три лица одједном. ВерениЦи су били љубоморни и ниједа,н ни]е хтео своју вереницу да остави са другима у друштву, а сви да пређу одједном нису могли. Но 01Ш су се ипак на неки начин превезли. Како? Имајте само иа уму да се чамац на почетку превожења налазио на острву и да су у превожењу учествовали и Анта и Анка. Ако не будете могли да решите ово питање љубоморних вереника, потралсите одговор у идућем броју.

КО ЈЕ БИО ПРВИ? Видић. Чујић и Т&нетић били су једном на излету. У не*со доба један ловац који ле био удаљен од њих једно два километра испалио је из пушке. Чујић ,1е само чуо како ле опалила путпка. Видић ле само видео дим кад је нушка нлаиула. а Танетић ле само шшметио како се метак. пошто ле промашио цил^, зарио у земљу недалеко ол њих. Молсете ли иа основу тога вешити: ко Л*е од њих први шшметио да је опаљен хитац? Одговор ћемо вам дати у идућем 6ролу?

ПИТАЊА 1 — На којој се иланини налазе висови Овчар и Врљан? 2 — Чија су дела: „Нанине приче", приповетке ,,Иаши дани" и песме „Орбијански венац"? 3 — Ко је Јован Кангрга? 4 — Када су владали Немањићи? 5 — Шта је неотеризам? 6 — Ко је био Захарије Стефановић Орфелин? 7 — Шта значи пагинирати? 8 — Ко је био архиепископ Павле? 9 — Шта је био Димитрије Петровић? 10 — По чему ;је позиат Швајцарац Јох, Лаиер Песталоци? 11 — Ко је био Александар Писаревић? 12 — Како се зове вештина грађења ракетли, експлозива и муниције? 13 — Шта је полеографија? 11 — Када је и између кога склопљен Полсаревачки мир? 15 — Који је наш професор уиив-ерзитета нарочито иознат по својим радовима иа испитивању фауне слатке воде? 16 — Ко је био Сократ и када је он живео? 17 — По чему је познат Стево Чутурило? 18 — Ио чсму је познат сликар Павле Чортановић? 19 — Ко је био Ханс Холбајн Млађи? 20 — Шта је Фучијама?

Хоризонтално: 1) Врста трске. б) Састави. 10) Велики манастир и дворац крај Мадрида. 11) Назив за степу у Мађарској. 12) Уравњено земљиште. 13) Оценити. 15) Присталица иротестаптске црквеие реформе. 17) Предмет о коме се води разговор. 19) Дело од Ибзена. 20) Пробушен на миого места. 23) Предео који ее можо једним погледом прегледати. 24) Атмосферска појава. 27) Морско купалиште на ЛаМаншу. у Француекој. 28) Они који се даве. 29) Безбојиа испарљива течност. 30) Неискусан. Вертикално: 2) Турски војник. 3) Презиме француског драмског писца. 4) Врста биљке. 5) Даждевњак. 6) Алат. 7) Доњи део споменика. 8) Божићне јасле. 9) Исправа којом се доказује нраво својиие. 14) Није у духу времена. 10) Место у Србији 18) Скунити штедећи. 19) Наетуии. 21) Варош и пристаниште у Норвешкој. 22) Има крила. 25) Стара грчка област на Пелононезу. 26) Живошња.

ИЗ 23 ~ОГ БР01А

Одговоп на ..МАГИЧИИ КВАДРАТ'* Ако сте и ви тако расроделили бвојеве — успели сте да дате правилан одговоп. Молсда сте. пак, пронашли и неко друго пешење. У том случалу јавите нам га.

Одговор па „УКРШТЕНЕ ШИБИЦЕ <4 I Ево како треба ређати шибице у првом случалу: пету на другу; трећу на пвву; седму на четврту;' шесту на девету; осму на десету.

II А ево како у другом: пету шибицу на другу; седму иа десету: трећу на оему; прву на четврту и иајзад шесту иа девету. Одговор иа „ЧЕТРДЕСЕТ И ПЕТ" 45 треба поделити у четини дела овако: 8. 12. 20. 5. Иповерите. па ћете видети Д9« 1е то заиета тако. Одговор па: ,.КО ЈИ БРО Ј .. Брол коли смо тражили је 301. Одговоо иа „ЧАРОБНИ КРУЖИЋИ**

Ево вам одговора ка наш задатак.

ДА ЛИ ЗНАТЕ? ОДГОВОРИ 1 — Прве болнице. за људе (а исто таке и за лсивотиње) подигли су Индуеи и то још у трећем веку нре Христа. У Евроии су прве болнице почеле да се подижу тек у Средњем веку. Подизали су их најпре калуђери. 2 — Акизам је претварање кад се иеко лрави да за нешто не мари као лисица у басни кад је рекла за грожђе да је кисело. 3 — Холаидски сликар Рембрант (16061669) презивао ее ван Рис. 4 — Не зна се ко је проналпао шах. Зна се само да потиче из Индије (помиње се на пет стотина година иосле _ Хриета) где се та игра звала „латуранга". У Перзнји, куда је убр.зо нродрла, звала се „шатраиџ". Шах су касније научили и Арабљани, гсоји су га приликом своје најезде донели у Европу. 5 — Мајка Краљевића Марка звала се Јелеиа. 6 — Кефалије су били од почетка 13 века градскн службеиици који су имали да воде бригу о јавној безбедност.и у својој области. Поред осталога лично су одговарали за путнике који су претрпели кахсву штету. 7 — Најскупље плаћеиа слика је Рафаелова „Богородица с дететом". IIродата је 1928 г. за око 40,000.000 дин. 8 — Човек који би прелазио 4 км. иа сат, ако би ишао дан н ноћ, могао би да обиђе земљу на полутару за 415 дана. 9 — „Плава чарапа" је подругљиво име за жене које, за љубав својих духовних склоности занемарују своје послове у кући или које воле да се размећу својим знањем. ч Израз је постао по плавим чараиама Једног високог друштва интелектуалаца у Енглеској у XVIII веку. 1^0 — „Казус бели" је латинска фраза, а значи: повод, узрок рату, разло! због ког се наговешта рат. 11 — Црвени крет, који ее брине за рањенике и болеснике у рату основан је 1864 год. у Женеви (Швајцарска). 12 — Последња статнстичка нроучаваЈва кажу да у Сахари живи око 509.000 душа. Сви они живе номадеким животом. 13 — Песме „Урош и Мрњавчевићи" и „Зидање Скадра" забелелсио је Вук, од познатог гуслара старца Ратшса. 14 — Масларка је крушка која је иајвише размнолсена у Повардарју. 15 — Шанац је био име за онај део старог Београда од Варош Каније, па поред садашљег хотел „Паласа": Обилићевнм Венцем -до кафане „Ру* с-ки Цар". На;5ив долази отуда што је том линијом шпао градски варогаки зид од Варош Капије до Огамбол Капије. 1в — Драму „Завјет" написао је 1897 год. Сима Матавуљ. 17 — На свету иостоји око 370.000 км. асфалтираних аутомобилских путева. 18 — блачар је занатлија ко.ји се бави прерадом вуне, чегаља1вем вуне и прииремањем за израду ткива и покривача. Ова врста заната нарочито Је заступљена у варошима Србије. 19 — Владислав Граматик је једап од наших најученијих писаца XV вегса. ОтаЈао је једно време у вези еа ученим Димитријем Кантакузеном. Од њега је остало више рукописа с важним житијама и похвалама светител»има Јужних Словеиа. Иисао је у времену између 1456—1481 год. 29—Манастир Дечане подигнут је од 1327 до 1335. Подигао га је на реци Бистрици Стеваи Уропт 1П Дечаиски. ЛСивотонис је рађен 1348 год. и добро је сачуван. РЕШЕЊЕ УКРШТЕНИХ РЕЧИ Хоризонтално: 1) Пудар. 4) Усови. 7) Бурма. 8) Ралс. 10) Део. 11) Сто. 12) Азнја. 14) Равел (Морис). 16) Клада. 19) Поход. 22) Рак. 23) Пол. 24) Али. 25) Харон. 26) Караш. 27) Таика. Вретикалпо: 1> Пара. 2) Указ. 3) Руда. 4) Умор. 5) Врте. 6) Идол. 9) Жижак: 11) Сврха. 13) Јод. 15) Ако. 16) Крик 17) Лама. 18) Апаш. 19) Пилот. 20) Олук. 21) Дима (Александар). 25) Ха.

8

4

1

3

\№

6

фг

2.

7

9

ЕГ

м

1^90

А