Kolo

9

Јеспо. — Чаша од кристала на обичпој свелорти и обасјапа светлогићи „флуоресцсптне ветиљке".

(Ро1оз: Еигора 8оп<1ег<11епб1)

Десно — Да ли је јаје свеже или је извађено из креча? Одговор даје чудесна светиљка. Лево оба јајета и обичној светлости, десно V снопу фМЈоресцентне светиљке. Свеже јаје светли модрикасто, а старо јаје ив креча — црвено. Тако се данас испитију све намирнице.

испитиваље материја. У основи то није друго иего светиљка за „висинско зрачење", само што је сијалица обојена тамно-плаво, да не пропушта другу светлост иего само ултравиолетну. Помоћу такве светиљке може на пр. суде.ки иследник одмах да установи фалсификат, јер ће он бити друкчије осветљен иего оригинал. Исто тако и разна „тајна писма", невидљива обичним оком, могу се лако прочитати. Код животних намирнида довољан је један поглед помоћу ове чудотворне светиљке да се установи да ли је бутер чисг, мешш с чиме или чак фалсификован. Јер као што рекосмо свака материја па тако и свака врста масти има своју нарочиту светлост. Помоћу те светиљке одређује се и клијавост код семеиа разних врста житарица или биљки. Јер само „жива" тела светлђ јасно, а сгепен клијавости огледа се у разним нијансама боја. Помоћу те светиљке да се установити чак и које је јаје свеже а које старо. Фармација, хемија и микроскопија служе се данас овом чудесном светиљком као неопходним помоћним сретством за испитивање материја. Свака материја има своју нарочиту светлост, односно боју, само, за чудо порцелан остаје безбојан и црн.

Разне хемикалије на обичној светлости и у светлости флуоресцентне светиљке. Поред осталих и епрувета.ча се налазе: мастило, петролеум, кинин и со за купање од јелових иглица. Само ове материје светле под ултравиолетном светлошћу, док друге материје остају невидљиве. То је доказ да не могу све материје да светле саме од себе.

Јг