Kolo

12

ГЈипајући и пузећи провлаче се вагрогасци испод препрека да би се лако сналазили и у најкритичнијим ситуацијама које могу да настану у њиховод опасном позиви.

Прско шлсма и гас-маске овај ватрогасац има још и црну вунену капуљачу тако да ништа пред собом пе види. Оп је, дакле, упућен само на свој инстикт и осећање стварности. (Го1оз: Ве1§гааег ВИ<Јаееп4иг)

АШЈОрНИ

одерно ватрогаство што се € /г I тиче техничке спреме достигло је већ највнши стенен саврШепства. Данас скоро свака полгарна команда веће вароши нма брза возила, моторне црпке, лестве за извлачење и друге разне потребе. Али упоредо са техничким уеавршавањем мора да иде и лично оспособљавање сваког појединог пожарника, јер само тако може да се добије пожарна команда која одговара својој сврси. За то пак, потребна је, планска и строга увежбаност. За једну од најбољих и најувежбанијих позкарннх команди у Немачкој сматра се ножарна команда у вароши Дрездеиу. Нарочнтим методама воћство ове команде увежбало је градскв позкарнике и добровољне ватрогасцв тако да они служе данас као узор ватрогасцима осталих немачких градова. IIа основу дугогодишн.ег искуства нзрађене су у Дрездену на око једиоставне али у ствари врло важне вежбе за исправно тренирање људи који гасе пожаре, спасавају лгивоте и имовину својих суграђаиа. Те вежбе ириказује наша серија слика, и оне св могу применити у сваком ватрогасном д^уштву. Код тих вежби ватрогасац учи како ће да се снађе у згради која гори, у затвореиој нросторији или задимл>еном тавану у случају стварнв онасности. У томе је предност овв обуке, која на први поглед изгледа као нека дечија игра. Д-р Страхе

Са шлемом на глави, гас-маском на леђима и покривена лица тако да не виде ништа морају ватрогасци да прелаз-е опасие препреке. Г1ри томе су им само руке сло• бодие за пипање.

Лево — У двори 4 шту пожарне комапде гуада Дрездена, која важи као једна од најизвежбанијих у Немачкој. С једноставним слетствима: лествама, столицама, дрвеним ногарама и др. напуављене су препуеке, које вегити ватрогасци и под капуљачом мора да прођу. Ово су строги исппти и бригадир на слици лево даје, ударајући чекићем о гвоздену полугу, знак кад који ватрогасац прође прспреке .