Kolo

17

епокојст&а

етљи одмор је аавршен и породице су се вратиле кућама. Врата, дуго времена закључала, оиет су се отворила. На свим стварима свечано иочива прашина. Први кораци воде домаћицу у парадиу собу. Да, све је у реду. Намештај и теписи покрнвени су повинама, завесе скинуте. Парадна соба, то је прва брига домаћице. За тили час обрисана је прашина и нарадно посуђе из којег се не једе ни при највећим свечаностима цакли се иза витрина и креденаца... Тепих је опет покривен новинама, завесе оиет спуштеие да сунце не би извлачило боју из намештаја и тепиха. Нешто мртво и хладно почива у таквој свечаној соби. Соба је снремљена и домаћица излази напоље. Кроз отшкринута врата допру унутра радознали погледи деце. Свечана соба, то је место из бајке, куда је њима забраљен приступ. Поред ње се налази свакодневна соба. Маља него свечапа. За столом седи отац и ради. Поред прозора мајка нешто крпи. На поду се играју три детета. Сметају и оцу и мајци и стално су терана из ћошка у ћошак, непрестапо опомиљаиа и на крају игра им је забраљена. Цела породица натрпана је у једној соби, а поред ње иалази се свечана соба у коју ће једном годишње ући гости. А члановн породице спавају можда и по двоје у постељи, али свечана соба са празпнм отоманом или каучем мора бпти. А то није само у унутрашњости. И у великим градовима нису ретке овакве свечане собе. А жеие су такви фапатици у чистоћи да од целог стана направе парадпи етан.

ТАМО ГДЕ СЕ НЕ СМЕ...

Није чудо што у таквој породици нема спокојства и што чланови породице гледају што пре да побегну од куће. Не може бити спокојства тамо где се не сме: стати на тепих, ухватити за браву, сести на отоман, гурну.ти столицу, узети нешто у руку. А тешко деци која живе у таквој кући! Не сме•ју да извуку играчке, не смеју да трче, не смеју да уђу тамо где их то највнше привлачи. Мајка за љих нема времена. Она је нервозна, уморпа, пошто мора да нази на ред и трчи за сваким опомиљући га да га и он одржава. Савршеп ред, али скупо плаћен ... Мајка која не уме да се жртвује за децу, није их нп заслужнла! А велика жртва која се деци мора припети јесте — ред. А нарочито малој деци потребна је ова жртва. Не може свако себи да дозволи тај луксуз да има дечју собу. Али у сваком стапу може се наћи кутак, не мислимо дословно кутак, напротив, место не сме бити мало и мора имати доста светла. Жртвујте ред и не браните деци да се играју. Како деца радо праве од столице аероплап илп од поклопца са шерпе индијанскн штит! А некада морају мало и да потрче — пе смете се љутити што ће при том зарозати теннх! Пустите децу да позову своје другове и другарнце. Биће код вас ве* село н срећии дечји смех вреди више пего један разбијен лончић. Па иако код вас неће бити онај прави савршен ред, ипак ће из свега дисати задовољство и жнвот, оно, што иикад не можемо наћи у „парадној" соби.

1) Једпа успела комбипација за зесен: казак који се закопчаоа па два уеда, са сукњом чије су пруге водоравие. Кеп у дужини сукње постављеп истом мате]ријом као и сукња. (Го(ов: Ве1бгааег В1Ма§еп (иг)

шшм ш(ш ^Одфш...

То је врло чест уздах нашнх дама које поред многпх својпх хаљииа ипак не анају шта ва коју прилику да обуку. Најчешће се то догађа због. тога што се при куповшш не узимају све могућиости у обзир. Овакако да, када су бирале ве- черње хаљине,'да* ме нису ни помишл>але да неће увек бити вечерљих аабава. Ипак, са мало вештине мо»у се све те хаљине нскористнти. Ако желите да одете у позориште или да позовете нријатеље на вечеру, тготпсбна вам је свечанија хаљина. Зато ће врло добро

Б) Хаљипа — тајер од броката. Место џепова израђен је вез V пастелпим бојама. Сукња је косо кројепа и сва У неуглачаним борама.

2) Јесењи жерсеј костим у две боје: Тампо и отворепо сиво, а сукња у наСоцима.

послужити све ваше вечерње хаљине, било да су од тафта, броката, муслина, чјшака или ма које дру.ге материје. При шивсњу нових хаљина треба одбацити сваку екстравагап.тпост, претераност и усил>еност, а усвојити једносталне линије. Да би се допрнт Вело још већој дражи ових ха.љина, треба их украсити народним везом у одговарајућим липијама и тоновима. Што се тиче боја, дозвољене су све комбина.ције, али игпак треба битш пвло о<5акрив у погледу љиховог слагаља. И. Л.

Б) Једноставпа хаљина у обликц тајела од загаситог велура. Једипи украс су извежени џепови једнобојним пастелпим копцем.