Kolo

атари џацшпш јот (урада

ош можемо да се тешимо што стародревне методе — како да дођемо до мул«а — још вреде. Тврђење да а«ена мора бити лепа као Клеопатра, високо образоваиа или богата ако жели да добије мужа није тачно. То су само празне речи! Све што је девојци потребно састоји се у томе да зна но старом опробаном редепту којим су се наше старамајке служиле, да спремн добру венчану. торту. То вначи да треба да зна да кува мужу онако како се то њему свиђа. Љубав иде увек кроз желудац! Немамо разлога да нас то изненађује. На свету се мпого што шта лроменило, нарочито код жене. Али зато се мушкарци нису променили ни за длаку. Још и данас су створени по истом узору како је створеп Адам. Још увек се заљубљују у жене за којима сви јуре. Још сваљују сву кривицу својих грешака и мана на своје жене и још су подједнако лакоми на забраљено воће! Жене које се у тражењу мужа служе стародревном методом сасвим снгурпо не остају уседелнце. Земља се напунила невенчаним женама тек када су увеле новост да ходају градом и светом намазаних обрва, када су се днгле и постале једнаке мушкарцима, када су постале поверљиве, искреније и када су доказале да су спретпије код писаћег стола него код штедњака. Мушкарац се жепи због дома. Као самцу њему је досадпо чптавог живота. Засити се јелима у тућим кућама, у мензама, ресторанима или хотелу. Нарочито се то сада испољава. Зар се данас не жене више него нре рата? Упркос томе што су у"СловН за живот тежи него раније. Он сања о лепом и удобпом дому, како ће .се понодне И увече вратити кући где ће га на прагу дочекати љубљена женица. На .столу ће бити можда и скроман ручак, али га ипак не треба наручивати. Такви су мушки снови о будућем

'1)' ЕлеШпШп ко стим за поподпс : струку набрап. II рукавима широк< пелерипа.

^1~<рот<гск.о није мода

логу, али зашто потенцирати оно што] би требали да ублажимо. Или, рецимо, они шешири као за ке-; леце са високим врхом, на особи са; краткнм ногама, и крагном и уском сукњом, а дугим и развијеним горњим делом, и оида још тај нродуЈкени торањ — права гротеска, која ствара' претставу као да се десио неки малер, да неапто није нзрасло ко»5ко је по-; требно. Да су се рецимо ноге од мио-1 гог ходања скратиле. Уопште, изглетга'« ло је много комично код неких ж;иа., Такву фигуру ниједан од модних кре&тора није створио када је хтео нешто ново да ланснра, у то смо убеђени. А жеие то раде можда само зато: што се нису осведочиле како им ово или оно стоји, или што немају код ку« ће огледало у коме би могле да се виде од главе до пете, "или напротив што вам, гоепођо, нико ннје скренуо пажњу; да вам то не одговара. Ми то чинимо овде са велнким рпзиком да ћете се можда љутити, али тре-: ба да знате да све оно штО мода про-: писује није увек за свакога. Често опо што је модерпо и дивио стоји II ОДГО-: вара једпој фигурн, од друге може да, направн гротеску, па чак и карикатуру. :

дому. Жена, која је добра куварица и штедљива домаћица, ретко ће помишљати на развод брака. Мул«еви се не растају од таквих жена, такве жене знају створити музку удобан, топао. дом. Ниједна ствар није у стању да веже толико музка за кућу као насмејано женино лице и укусан, на време спремљен ручак. Мало је ко свестап, кад стоји пред олтаром, зашто је заправо учинио тај корак. Још у последњем треиутку хтео би да то прекине, али нема одважности. Али ипак већина учини овај судбоносан корак из два разлога: јер му је потребна пријатељска душа, јер чезне за љубавЉу и" удобним домом. То су мисли које вечито тињају .у мушком срцу и које га напослетку доведу до олтара! Али у жлвоту се ии мушкарцима срећа увек не осмехује. Преко њихове фантазије и самољубља котрља се тежак ваљак. Мушкарцу је потребна жена да му пепрестано ставља мелем поштовања н љубави па болно место уврећеног самољубља. Уз жену осећа да на свету нема човека који га цани, поштује и љуби. Жена га мора разумети, мора му дати да осети како је леп, јак, паметап и духовит! Кад у жени живи пламен поштовања, има и музка, а кад тај пламеи угасне, изгуби и мужа. Такви су мушкарци!

2) Костим у двс боје. Горњи део је пастел боје а сукња црпа. Тока, крагпа и муф су од перзијанера.

огло би одмах на почетку да се каже да то није истина, Сетите се како је жена изгледала рецимо годипе 1928. Сукња као да је из ње израсла, струк негде иснод стомака, и били су одвећ гротескни, да би иобили наслов овога чланка. Али мода често добро мисли и тек људи, који имају тежњу да на себи испробају све, у стању су да начине праву карикагуру, без трунке смисла за аутокритику. Свакако да познајете жене које изгледају као да им је ујутру приликом облачења остало раме у спаваћици? Нсфатирана равпа рамена примили смо без- речи — док иас није неки кројачки идеолог убедио да се женственост најбоље изразкава са опуштепим, немоћним раменима, како је то било непосредно пред превласт широких рамена. Али водоравна (линија, тврда и разапета као на крсту, означава распињаље властите појаве у очима свакога онога ко иде за таквом фигуром или насупрот њој. Ако се то још деси некој малој и ситиој особи, малор је иотпун. И онда ове кратке сукње, које су се скратиле за неколико сантиметара да би откриле лепоту ногу. Благо женама које имају лепе ноге. Њима је мода најзад дала прилике да показку оно што су толико времена морале да крију. Али како се у оваквој сукњи изванредно осећа зкена која има исувише јаке листове које се испод колена паг.7о сужавају тако да личе на крчаг? Колико омо их таквих видели! Велики члаици, изнад којих долази нагло сужејБе, затим велике облине, да би се испод колена попово сузиле. Нико пе мозке ништа против апатомије својих

3) Хаљина од вученог џерсеја, врло радо ношепа. Интересантна комбинација боја: део блузе је отворено сиве боје, а еџкња комбиноваиа одтри боје. Окер, сива и маслинасто-зелсла.

19