Kolo

10

1) Немачке подморнице потопиле су у току прошле године преко 20 милиона тона иепријатељског бродовља и тиме опасно угрозили саобраћајне везе непријатеља Силп пппвиие и њихпке. питеве. довоза

в) Ћ поред жестоког Ђољшевичког отпора коН иде до Ђамоуништења немачке трупе с,у 24 кварта у Стаљинграду. Сама варош са највећим индустријама за наоружање у С<је скоро потпуно је разрушена и Немци коптролишу саобраћај на највећој руској реци Волг' преко 20 лилиона тона годишње.

4) Код Диепа, у месецу џвгусту, покушали. су Енглези да се искрцају по захтеву Стаљиновом, да би растеретили Источни фропт. Том приликом -претрпели су велики пораз и тешке губитке у људству и материјалу тако да после нису више покушавали искрцавање ка европском континепги.

2) Најјаче утврђење света Севастопољ на Криму заузеле су немачке трупе после једномесечног наПадања. Каква су то утврђења била најбоље се види на нашој слици. 3) Савезник Сила осовине на Далеком Истоку, Јапан, постигао је у прошлој години огромне победе. После уништења америчке флоте у Перл Харбуру Јапан зе заузео Филипине, Хонконг, Малају заједно са највећим ратним упориштем Врита• наца Сингапуром, Бурму и, пошто је извојевао неколико поморских битака у Тихом Океану, цело холандско колонијално царство. Слика приказује британски бојни брод „Репјулс" који су заједно са „Принс оф Велсом" потопили по цену сопственог живота пажртвовани јапански авијатичари на источној обали Малајског полуострва .