Kolo

10

Тотални рат, о коме се у последње време толико говори, значи ангажовање, мобилизацију свих духовних и материјалних снага једног народа за ратне наиоре. Цела једна нација, без обзира на пол и године, сви мушкарци и жене од најста-'. рнјег до најмлађег, мобтшишу се ради постизаваља крајљег циља рата: одбране своје земље и коначне победе. Немачка, која је лре извеспог времена прогласила тоталви рат, најодлучннје је одмах почела и да се снрема за њега. Сви за оружје способни, мушкарци упућују се на фронт. На љихова места у привреди важној за рат долазе жене. У узорној дисциплини немачке жене и девојке већ су се сврстале у фронт рада и иостале незамењив фактор рада индустри-

Је паоружања, у којој су заузеле места својих мужева и браће. Оне, данас замењују мушкарце и у најкомпликованијој грани ратие иидустрије, у производњи авиона. Оне ту раде, као што приказује наша серија слика, све цослове од највећих до најмањих, од најједноставнијнх до најсложенијих. Једиа шетња кроз познате Јункерсове фабрике авиона, у којима се израђују апарати тина „Штуке", Ју 88, Ју 87 и тран■ снортни авиони Ју 52, доролзна је да нас ун«-;Ги у значење важног рада који обављају жене и девојке у индустрији наоругкања. Поред тога што по законима тоталног рата замењују у раду своје мужеве и браћу који се с пушком у руци боре на фронту.

ј — г Апарат јсдног трапспортног авиона масиван је и комплш дне женске руке. 2 — Из№да : џлипова за моторе на велико. Ова млада дебојка ово.и пос.цј. 3 — Довршени транспортер Ју 52 пре пуштања из фабрике »< коју врши жсна-ипжсњер. 4 — Жене су врло савеспе раднице у послу. Ова млада дгвојм ивиопског крила. ^ 5 — Уграђивање мотора је један од најважнијих радова ^изгј ствују заједнички и мушкарци и жене. 6" — Кабина иппрата Ју 00 коју су израдиле саме жене.. 7 — Израда мотора за апарат ЈУМО 211 захтева великшпази прецизан, али га женске руке лако савлађујц. 8 — Монтажа блока за једап апарат сразмерио је л-ак 1осао њују мушкарце. ! I) — Једна .ЈПтука" је готова. Треба још само да јој семтер сао жснских руку.