Kolo

17

5) Фотографски објектив и човеково око саграђени су на истом припципу. Само зепица човечијег ока, због своје покретљивости, много је савршенија него сочиво фотографског а. парата.

в) Боце које је створила природа још и данас су у употреби. То су тиквице које и нашим сељацимаслуже као суд за воду. (Фото: Б. ф. А.)

4) За давање инјекција човек је измислио савршене игле. Те игле имају отвор који се једва види микро. скопом. Али та игла је груба и неспретпа направа прсма жаоки једпе пчеле, коју је створила природа.

Пвирода је најбољи пронал^азач. Човек је из овог Природиног неисцрганог „патентног бироа" само бесплатно узимао принципе, на којима је ааснивао своју техижку, грађешинарство, свој« машине и апарате, али, правог проналазача никад није достигао. Јер природа ради са „лшвом матвријом", а човек с мртвим материјалом. Тако на пример летење је природа много пре пронашл;а него човвк и решила је тај проблем на неколвиоо начина. Падобран је човек пронашао студирајући семе сжромнота маслачва које данима лебди у валдуху. Шупље стубове који могу да носе сразмерно велики терет видео је чов«к код бамбуса и пшевгичне стабл^гке. Цргеку са вонтилима направио је ио угледу на рад свога срца. „Куглични лежај" („кугллагер") открио је прво на својим рукама и ногама. Ткање је лаучио од птица-плетиља и паука. Прва боца је била тиквица. У проиаводњи сви.те машине имитирају и данданас — свилену бубу. Једном речи, број проналазака највећег про-налазача: Природе, неисцттан ј е . Човек је само мање-више ушели имвтатор њених величаж:тве<них дела.

1) Природа је дала зеленој жаби такву справу на прстима ногу да може да се пење и по стаклу. Човек је направио слабу имитацију те справе — од гуме

2) Главица мака је савршена направа за посипање. 11орцелански мали суд за со, паприку, бибер или туцани шећер само су слаба имитација те направе коју је природа створила.

3) Клешта и штипаљке за рубље направио је човск по угледу на штипаљ. ке рака и јеленка. Само штипаљке јеленкове су много савршеније и јаче.