Kolo

извесиих животиња, нарочито домаћих, баш кас -јнј$ и жшшт људи којима служе, пружају често ноочеКЈгване тренутке. Наиђе талад нешто изненађујуће, иешто на шта, рецимо, тркатаи коњ није навшснут. На овим двема сликама видите једног те истог коња, на тркама и упрегнутог у ФИјакер, Овај кољ, добро грађен и као створеаг ва трке, веома је ћудљив. На тренинзима је одличан, упок међу првима, али када на.иђу трке, када треба да пред св«ма 1т )>од многобројном публцком која се и на љега клади, покаже што зиа, он се редонпо Орука. Обичмо нећс ни да крене , кад је кренуо скоро је упек мећу последн>има. 11>егов газда одлучно је тада да учини послоднјн покул):|ј, да казни кон.а и да га, „по кагипи", ушжгпе у Фијажер. II тако овај ииаче одличии тркачки коњ нринремоно вуче Фијавдр, одиосно вуче га преко нсдсл>е. Мсђуфим, шгледа да овај необични тренинг није успео. Казма је била узалудиа, јер је ћудљиви коњ продужио „стару иеем-у" и у ирошлу иедељу, 011«' стигал — последњи.,, <овимци: а. оиииђ)

^-^уховном, умном и телеспом васпитању и упућивању српске омладине но*--/ са?ећује се све већа паигња.. Важио је подвући да је ово упућивање и ваопитање омладине у српском духу. теориско и нрактично програмско, идеолошко и систематско. Нема више и не треба случаја, нема и не треба више иутап.а. И данас, надионално-идејно упућивана, добро организована иаша омладина зпа куда иде и шта хоће. Интелектуалци, радници и сељаци, подједнако еу синови Орбије. Подједнако еу свесни задатака и дужности, подједнако прожети вољом да дају што више од ребе. И сви знају данас да је телесно васпитање саставни део општег васнитаља. Јер само ее тако постизава оно што је стара изрека тако тачно иаравила „зТшав дух у здравом телу". Радна омладнна сврстана у Српској заједиици

Ј1е®о — Лакоатлет скедисциплинева жпн С1) део спортског вежбања о. младине Србовара

рада телесном ваопитањт, мшнасетци и ввсдаовима посвећује ону бригу ■ пажњу жоју васлужујт. У Дому омладиив Орбозара редовно се одржавај-у часови гимнастиже и уиражњавају, иод иадаором струпљатса В. Маћеруха и Н. Адамовића, као и Душнце Радивојевић, сви они сиортови који првенствено одговарају, о-младини. Ј1епо Је видети омладвну Ср<к)зара у часовима када се бави сшортовимл, аада у своме дому, у иространом дворишту 'Вии у сали за гимнаљтику ради разнв веж<5е или се тренира у мшогим дисцнплинама спорта. Поред гимнастике и гимнастичких вежби, олободних или на оправама, ту оу још окотоопи, трчање, о# бојка, кошарка и други спортови. Омладина марљиво вежба..

Лево — На часу гимнастике жен. ске омладине.

(Овздшвд: ,*Мшх>ч")

Деоно — Узбудљив трепутак са 1пакмице кошарке омладипе Српске заједнице рада. Утакмица )е одржана у великом дворишту Дома омладине Србозара.